Hyppää sisältöön

Valtiolta viimein anteeksipyyntö kaltoinkohdelluille lapsille

Lasten- ja koulukodeissa eläneet lapset ovat jo vuosia odottaneet valtiolta julkista anteeksipyyntöä saamastaan kohtelusta.

Kuva: SA-kuva

Lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdellut henkilöt saavat pitkään kaipaamansa anteeksipyynnön valtion taholta.

Anteeksipyyntö tullaan esittämään sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä juhlavassa tilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

Anteeksipyynnön esittää valtion puolesta perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Juhlassa on tarkoitus kuulla sijoituksessa olleiden ja laitoksissa asuneiden nuorten puheenvuoroja lastensuojelusta.

Ainutlaatuiseen tilaisuuteen odotetaan satoja osallistujia. Paikalle on kutsuttu muun muassa Jyväskylän yliopiston viime keväänä kaltoinkohdelluista lapsista tekemään tutkimukseen haastatellut henkilöt. Tutkimus koski sijoitettuja lapsia ja nuoria vuosina 1937–1983.

Lisäksi juhlaan odotetaan entisiä koulukotien kasvatteja.

Lasten- ja koulukodeissa eläneet lapset ovat jo vuosia odottaneet valtiolta julkista anteeksipyyntöä saamastaan kohtelusta. Eri tutkimuksissa he ovat kertoneet kokemastaan alistamisesta, väkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kyse on anteeksipyynnöstä. Kaltoinkohdellut eivät saa toivomaansa rahakorvausta.

Yleisradion haastattelussa elokuussa Oulun yliopiston professori Vesa Puuronen peräänkuulutti valtiolta anteeksipyyntöä. Puuronen totesi, että tunnustus osoittaisi, että koulukotilapsia kohtaan on tehty väärin ja he eivät ole syyllisiä saamaansa huonoon kohteluun.

Vesa Puuroselta ilmestyi tänä vuonna yhdessä tutkija Marjo Laitalan kanssa teos Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset 1940–1985.

Suosittelemme sinulle