Hyppää sisältöön

Turkki esti pääsyn sosiaaliseen mediaan – nuoret pelkäävät, mihin maa on menossa

Uutisten jakaminen Facebookissa oli Turkissa perjantaina liki mahdotonta. Ylen haastattelemat istanbulilaisnuoret uskovat, että hallitus pyrki estämään tiedonsaannin maan itäosan levottomuuksista.

Istanbulilainen Ergi uskoo, että hallitus pyrkii vahvistamaan omaa versiotaan tapahtumista rajoittamalla internetin käyttöä. Kuva: Joris Van Gennip / Yle

Useat sosiaalisen median palvelut hidastelivat Turkissa rajusti perjantaina tai niihin ei päässyt ollenkaan. Hankaluuksia ilmeni muun muassa yhteisöpalvelu Facebookin, pikaviestipalvelu Twitterin, videopalvelu Youtuben ja viestipalvelu WhatsAppin käytössä.

Estot alkoivat perjantain vastaisena yönä samoihin aikoihin, kun Turkki pidätti useita kurdipoliitikkoja epäiltyinä terrorijärjestöjen tukemisesta.

Ei tullut yllätyksenä

Istanbulilaisnuorten keskuudessa kielto herätti perjantaina ärtymystä. Heidän mukaansa estot eivät kuitenkaan tulleet yllätyksenä.

– Heräsin aamulla ja yhteyteni ulkomaailmaan olivat poikki, kuvaa 20-vuotias istanbulilaisnuori Furkan. ​Aiheen arkaluonteisuutta kuvaa se, että haastatellut suostuvat esiintymään vain etunimillään.

Furkan uskoo rajoitusten johtuvan siitä, että hallitus ei halua turkkilaisten etsivän omatoimisesti tietoa pidätyksistä tai muista poliittisesti aroista aiheista.

Istanbulilaisen Celilin mukaan sosiaalisen median käyttöestot vaikeuttavat arkielämää. Kuva: Joris Van Gennip / Yle

– Ihmiset​ ​Länsi-Turkissa​ ​eivät​ ​juuri saa​ ​tietoa​ ​esimerkiksi​ ​kurdialueiden​ ​tapahtumista.​ ​Ilman internetiä​ ​puolueettoman tiedon​ ​saanti​ ​on​ ​lähes​ ​mahdotonta, hän sanoo.

Furkan huomauttaa, että maan kaakkoisosan tapahtumat ovat olleet jo päiviä lähes pimennossa. Internetin käyttöä alueella rajoitettiin viime viikolla, kun Turkki pidätti kurdienemmistöisen Diyarbakirin kaupungin pormestarit.

Turkin hallitus on syyttänyt pidätettyjä terrorismin ja kurdien sissijärjestön PKK:n tukemisesta. Kurdipoliitikkojen mukaan kyse on yrityksestä tukahduttaa oppositiota.

22-vuotiaan Furkanin mielestä Facebookiin pääsyn estäminen on kuin menettäisi yhteydet maailmaan. Kuva: Joris Van Gennip / Yle

Turkkilaiset osaavat kiertää estoja

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Turkin hallitus rajoittaa internetin käyttöä. Osa turkkilaisista on nykyisin hyvin tottunut kiertämään sosiaalisen median estoja.

Muun muassa Twitterissä jaettiin perjantaina ohjeita siitä, millaisilla ohjelmilla internetin käyttörajoituksia voi kiertää.

Istanbulilaisen Ergin mukaan tällaisten taitojen osaaminen ei hyvä merkki.

– Ihmiset ovat liian tottuneita nettikieltoihin. Näin ei pitäisi olla, hän sanoo.

22-vuotias istanbulilainen Celil kannattaa hallitusta, mutta hänkin haluaa esiintyä vain etunimellään.

Hän uskoo, että hallituksen tekemät estot johtuvat siitä, että kurdien PKK ja äärijärjestö Isis käyttävät sosiaalista mediaa viestinnässään. Siksi hän pitää rajoituksia osin perusteltuina.

Nuoria tietokoneineen kahvilassa Istanbulissa maaliskuussa 2014, jolloin sosiaalisen median palvelu Twitteriin pääsy estettiin maassa väliaikaisesti. Kuva: Tolga Bozoglu / AOP

Celil kuitenkin myöntää, että estot hankaloittavat arkea.

– Sosiaalinen media on tärkeä kanava kommunikoida. Minulla on ollut hankaluuksia saada yhteyksiä ystäviini koko päivän, hän sanoo.

Hallitus: Rajoituksia "turvallisuussyistä"

Turkin pääministeri Binali Yildirim ei perjantaina suoraan vahvistanut, että hallitus olisi estänyt pääsyn sivustoille. Hänen mukaansa yleensä vastaavia käyttörajoituksia asetetaan "turvallisuussyistä" ja ne puretaan vasta kun tilanne sen sallii.

Turkissa on heinäkuisen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa pidätetty tai hyllytetty viroistaan yli 100 000 ihmistä.

Kaikkia Ylen haastattelemia nuoria yhdisti pelko siitä, mihin Turkki on menossa. Sekä Ergin että Celil pelkäävät, että tilanne on kärjistymässä yhä verisemmäksi. Perjantaina heti kurdipoliitikkojen pidätyksen jälkeen Kaakkois-Turkin Diyarbakirissa tapahtui pommi-isku.

– Kurdit ovat veljiämme ja ystäviämme, mutta nämä pommi-iskut huolestuttavat minua, Celil sanoo.

Istanbulilainen Furkan puolestaan sanoo olevansa huolissaan siitä, että hallitus on käynyt yhä itsevaltaisemmaksi. Oppositiota ei ole vielä kokonaan lyöty, hän vakuuttaa.

– Turkin oppositio on hyvin rohkeaa. Yhä on ihmisiä, jotka uskaltavat puhua, vaikka he ovat vaarassa joutua pidätetyiksi sen vuoksi.

Suosittelemme sinulle