Hyppää sisältöön

Marita Liulian Kultakausi avautuu Mäntässä: "Tanssin, kynsin ja maalaan teokseni valmiiksi"

Mäntässä sijaitseva Serlachius-museo Gösta kylpee kullassa - museon on vallannut Marita Liulian elämyksellinen näyttelykokonaisuus Kultakausi.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Taiteilija Marita Liulia kertoo työskentelytavastaan
Yle Uutiset Pirkanmaa: Taiteilija Marita Liulia kertoo työskentelytavastaan
Heli Mansikka

Kultakausi-näyttely on nimensä mukainen. Kun vieras astuu sisään Serlachius-museo Göstan suureen näyttelysaliin, häntä tervehtii taiteilija Marita Liulian luoma kullanhohtoinen maailma.

Liulian suurimmat teokset ovat seitsenmetrisiä. Liulia käyttää töissään luonnonpigmenttejä: laavaa ja kultaa. Hän maalaa paljain käsin.

– Jäljet, joita näkyy, ovat jälkiä kynsistäni. Eli tanssin, kynsin ja maalaan teokseni valmiiksi, materiaalin ehdoilla.

Kulta taittuu vangitsevasti valossa. Liulia sanoo, että kulta on pitkään ollut maalaustaiteessa tabu. Esimerkiksi hänen opiskeluaikanaan, 1970-luvulla vasemmistolainen taidemaailma liitti kullan porvarillisuuteen, uskontoihin ja konservatismiin.

– Sinänsä viaton metalli kantaa edelleen historian taakkaa. Kulta ja hopea ovat olleet useina historian kausina taiteilijoilta kiellettyjä materiaaleja. Kulta on edelleen taiteessa tabu ja sellaisena varsin vähän käytetty ja analysoitu. Ehkä juuri se tabu vetää minua puoleensa.

Vuoropuhelua vanhojen mestariteosten kanssa

Marita Liulia on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoistamme. Hänen monipuolinen tuotantonsa sisältää muun muassa maalauksia, valokuvia, lyhytelokuvia ja installaatioita. Kaikkia niitä mahtuu myös sata uutta työtä sisältävään näyttelyyn.

Liulia on valinnut vuoropuheluun omien töidensä kanssa Suomen taiteen kultakauden mestariteoksia, kuten Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin vastikään hankitun Helene Schjerfbeckin teoksen Punainen pää II.

Taiteilija on halunnut luoda Kultakaudesta elämyksellisen näyttelykokonaisuuden, johon hän toivoo myös lapsiperheitä.

Kultakausi-näyttely avautuu Serlachius-museo Göstassa lauantaina 5.11.2016 ja on avoinna 23.4.2017 asti.

Näkymä näyttelystä.
Suomen taiteen kultakaudella tarkoitetaan maamme itsenäistymistä edeltänyttä ajanjaksoa, jolloin taiteilijat loivat maalle suomalaista identiteettiä. Liulia on valinnut vuoropuheluun omien teostensa kanssa kultakauden mestariteoksia. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Suosittelemme sinulle