Hyppää sisältöön

NYT: Afganistaniin pakkopalautetaan 1,5 miljoonaa pakolaista – täysi katastrofi

EU-maat palauttavat pian suuren joukon afgaaneja, mutta Pakistanista joutuu palaamaan jopa yli miljoona. Afganistan ei kestä näin suurta palaavien pakolaisten määrää, arvioivat asiantuntijat.

Afgaanilapsi pakolaisleirillä Kabulin ulkopuolella tammikuussa 2016. Kuva: Hedaytullah Amid / EPA

Afganistaniin palaa tai palautetaan tämän vuoden loppuun mennessä 1,5 miljoonaa pakolaista, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan unioni solmi Afganistanin kanssa palautussopimuksen lokakuussa ja sen myötä EU-maista palautetaan vähintäänkin kymmeniä tuhansia pakolaisia kotimaahansa. EU-maihin on tullut parin viime vuoden aikana yli 200 000 afgaanipakolaista.

Suurin paluu tapahtuu kuitenkin Pakistanista ja Iranista. Yksin Pakistanissa on YK:n lukujen mukaan 1,3 miljoonaa rekisteröityä afgaanipakolaista ja lisäksi 700 000 rekisteröimätöntä.

He ovat paenneet varsinkin ääri-islamilaisen Taliban-järjestön julmuutta.

Pakistanin ja Afganistanin suhteet ovat tällä hetkellä erittäin huonot. Pakistan on antanut 15. marraskuuta takarajaksi paperittomille afgaanipakolaisille hankkia itselleen henkilöllisyystodistus, mikä oikeuttaisi maassa oloon. Tämä on useimmille täysi mahdottomuus. Jos papereita ei ole, ihmiset palautetaan Afganistaniin.

Pakistan painostaa afgaaneja

Monet afgaanit kertovat joutuneensa Pakistanin poliisin ja muiden viranomaisten taholta ankaran painostuksen kohteiksi. Ihmisiä uhkaillaan ja vainotaan, poliisi pidättää heitä ja he joutuvat maksamaan lahjuksia, kertoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Jalalabadin osaston päällikkö Mohammed Ismail.

Pakolaiset kokevatkin, että Pakistanin viranomaisten tavoitteena on painostaa afganistanilaiset palaamaan kotimaahansa huolimatta siitä, että maa on täydessä kaaoksessa.

Monet afgaanit ovat asuneet Pakistanissa jo vuosia. Osa afgaaninuorista ei ole koskaan edes käynyt Afganistanissa.

Afganistanin tilanne erittäin vaikea

Afganistanin hallinto ei kestä näin suurta palaavien pakolaisten määrää, arvioi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Kabulin-osaston johtaja Laurence Hart. Hän uskoo, että Afganistaniin saapuva suuri ihmismäärä on omiaan aiheuttamaan valtavan ongelman.

Taistelut Talibanin kanssa ovat vain pahentuneet viime aikoina. Afganistanin pakolaisministeriön mukaan vain kahden viime kuukauden aikana 600 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Afganistanin sisäisten pakolaisten määrä on tämän syksyn aikana siis noussut 1,2 miljoonasta 1,8 miljoonaan.

Kun Euroopasta ja Pakistanista tuleva väki lasketaan mukaan, Afganistanissa voi pian olla jopa kolme miljoonaa sisäistä pakolaista. Avustusjärjestöillä ei ole mahdollisuuksia auttaa näin suurta väkimäärää, kertovat lehden haastattelemat asiantuntijat.

Palaavilla ei ole mihin palata

Monilla Afganistaniin palaavilla tai palautettavilla ei ole paikkaa, mihin mennä.

Varsinkin Pakistanista tulevat ovat voineet kadottaa kotinsa jo vuosia sitten. Asuinrakennukset ovat myös voineet tuhoutua vuosikymmeniä jatkuneissa sodissa.

Afganistanin suurimpien kaupunkien ympärille onkin jatkuvasti kasvavia teltta- ja hökkelikyliä, joissa kodittomat yrittävät pysytellä hengissä.

Suosittelemme sinulle