Hyppää sisältöön

Pikkujoulut työllistävät pukuvuokraamoja – Varkauden teatterissa kyse ei ole enää mistään nappikaupasta

Varkauden teatterissa pukuvuokraus on niin kannattavaa, että sen tuloilla pystytään kattamaan puvustamon materiaalihankinnat.

Ompelija Veera Onttosen mukaan kengät, joita ei ole käytetty Varkauden teatterissa vuosikausiin, joutuvat kierrätykseen. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Hattuja, paitoja ja takkeja. Frakkeja ja peruukkeja, kenkiä ja naamareita. Varkauden teatterin puvustossa on kaikkea sitä, mitä teatterissa tarvitaan – ja jopa vieläkin enemmän. Vaatteita on niin paljon, että puvusto toimii pukuvuokraamona, jossa käyvät niin pikkujoulun viettäjät kuin lukion vanhojen päivän tanssijatkin.

– 1960- ja 1970-luku ovat todella suosittua, kertoo puvustossa ompelijana työskentelevä Veera Onttonen.

Retrovaatteet ovat suosittuja esimerkiksi yritysten pikkujouluissa. Sesonkiaikaa on myös helmikuu, kun lukioissa tanssitaan vanhojen päivänä.

– Vanha ja aito viehättää aina jotenkin ihmisiä.

Satoja frakin housuja

Puvuston hyllyssä on satoja frakin housuja, joista suurin osa on peräisin paikkakunnan silmäätekeviltä. Onttosen mukaan kyseessä on Varkauden tehtailla vallinnut herrain frakkikulttuuri, josta nuoremmat varkautelaiset voivat nyt nauttia.

Yksi heistä on lukiolainen Onni Häyhä, joka sovittaa ensimmäistä kertaa elämässään frakkia.

– Ihan kiva kokemus, vanhojen tansseja odotellessa, hän sanoo peilin edessä seistessään.

Häyhän mukaan vanha lausahdus siitä, miten puku tekee miehen, on täysin totta.

– Hartiat ovat nyt leveämmät kuin ne oikeasti ovatkaan, hän hymyilee.

Puvustossa on tarjolla myös erilaisia eläinhahmojen vaatteita. Kuva: Sakari Partanen / Yle

"Ei mitään pientä bisnestä"

Pukuvuokraus on olennainen osa Varkauden teatterin toimintaa, eikä sen pyörittäminen ole enää mitään nappikauppaa. Kyseessä on pikemminkin ihan oikea bisnes.

– Me pystymme kattamaan tällä puvuston materiaalikulut, joten kyllä se on ihan kannattavaa hommaa, Onttonen myöntää.

Vuokrattavasta materiaalista ei ole pulaa, sillä teatterin puvusto suorastaan pursuaa vaatteita. Niiden määrä on arvoitus myös puvustamon työntekijöille.

– En usko, että sitä pystyy laskemaan. Meillä on vielä toinenkin varasto, ja siellä on tuplasti tämä määrä mikä täällä on, Onttonen virnistää.

Ihan kaikkea ei vuokrata

Puvustamossa on myös runsaasti hattuja, joita on seiniä kiertävillä hyllyillä parissakin eri huoneessa. Erikoisemmat päähineet on tehty itse, mutta suurin osa on saatu lahjoituksena. Yksi mittava hattuvalikoima on peräisin Esa Pakarisen vaimon Elli Pakarisen hattuliikkeen jäämistöstä.

Myös hatut ovat periaatteessa vuokrattavissa, mutta eivät ihan kaikki. Esimerkiksi mustaa SS-tunnuksella varustettua koppalakkia on puvustosta Onttosen mukaan turha tulla kysymään.

– Me emme halua antaa sitä ulos.

Suosittelemme sinulle