Hyppää sisältöön

"Mies hoitaa kotityöt ja minä osallistun kun ehdin ja jaksan"

Kaikki kotityöt tekevä mies on yhä harvinaisuus. Kokeneen kotitalousopettajan mukaan perinteinen työnjako on muuttumassa: nuoret tekevät taloustöitä - ainakin oppitunneilla - tasapuolisen innostuneesti.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Avopari Kata Saario ja Taisto Nöjd asuvat Huittisissa vanhassa rintamamiestalossa. Eläinrakkaalla pariskunnalla on koira, neljä kissaa ja jättipupua, kukko ja kuusi kanaa. Siivottavaa siis riittää.

– Meillähän on niin, että mies hoitaa suurimmaksi osaksi kaikki kotityöt. On sovittu, että minä osallistun sen verran kun ehdin ja jaksan, kertoo Kata Saario.

Lähihoitajana työskentelevä Kata kertoo tekevänsä aivan liikaa töitä. Taistolla on enemmän vapaa-aikaa, sillä hän tekee töitä osa-aikaisesti autoasentajana.

– En osaa olla toimettomana, joten tämä jako sopii minulle oikein hyvin. Olen innokas tekemään kotitöitä, vaikka pikkupoikana nämä hommat olivatkin varsinaista pakkopullaa, toteaa Taisto Nöjd.

Kokkaava isä tuo pojallekin itsevarmuutta

Perheissä kotitöiden jakaminen on muuttumassa entistä tasa-arvoisempaan suuntaan. Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksessa suomalaiset mieltävät suurimman osan kodin askareista kuuluvan tasapuolisesti sekä naisille että miehille.

Parikymmentä vuotta kotitalousopettajana toiminut Virpi Ojala kertoo, että tyttöjen ja poikien asenteissa kotitöitä kohtaan ei ole nykyisin merkittäviä eroja. Enemmänkin intoon vaikuttaa kodista saatu malli.

– Kotitaloustunnilla näkyy selvästi kumpi nuoren vanhemmista on tottunut hoitamaan minkäkin kotityön. Esimerkiksi jos perheen isä kokkaa, on poikakin aloitteellisempi ja itsevarmempi lieden äärellä, huittislainen Ojala toteaa.

Huittislainen 38-vuotias Taisto Nöjd kertoo, ettei hän saanut mallia kotitöiden tekoon lapsuudenkotoaan.

– Isäni ei kyllä tehnyt mitään kotitöitä. Itsellekin alkoi maistua kotityöt vasta omilleen muuttaessa.

Taisto on iloinen, että hänen omat poikansa ovat ottaneet isästään mallia. Molemmat ovat innokkaita kotitöiden tekijöitä.

Suosittelemme sinulle