Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Helsinki keskeytti länsimetroselvityksen – syynä hankkeen tietojen salaaminen

Helsinki perui selvityksensä metron rakentamisen viivästymisestä. Osakeyhtiömuoto estää tiedonsaannin.

Lauttasaaren metroasema kuvattuna 23. syyskuuta 2016.
Lauttasaaren metroasema kuvattuna 23. syyskuuta 2016. Kuva: Janne Nordström / Länsimetro Oy
Tero Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina yksimielisesti siirtää eteenpäin omaa selvitystään länteen laajenevan metron liikennöinnin viivästymisen syistä ja kaupungille aiheutuvista lisäkustannuksista.

Perumisen syy on yhtiömuotoiseen hankkeeseen liittyvä tietojen salaaminen. Helsinki miettii omaa selvitystä seuraavan kerran metroyhtiön teettämän selvityksen valmistuttua.

Länsimetro vetoaa: Helsingin selvitys rikkoisi lakia

Ylen tietojen mukaan Länsimetro Oy on ilmoittanut ettei voi vastata Helsingin selvityspyyntöön osakeyhtiölakia rikkomatta. Suostuminen Helsingin pyytämään selvitykseen myös vaarantaisi yhtiön toiminnan, sen edut ja taloudelliset intressit sekä rikkoisi omistajan ohjeistuksia.

Vastatessaan Helsingin selvityspyyntöön yhtiö vetoaa myös huonoon ajoitukseen. Länsimetro Oy:n mukaan selvitykseen vastaaminen juuri nyt aiheuttaisi yhtiön vähäisten avainresurssien siirtymisen pois loppuunsaattamistyöstä. Myös se aiheuttaisi yhtiölle vahinkoa ja uhkaisi viivästyttää Länsimetron ensimmäisen vaiheen valmistumista.

Lisäksi yhtiö viittaa itse tilaamaansa selvitykseen, joka antaa jonkin verran tietoa omistajien pyytämistä asioista. Länsimetro muistuttaa, että Helsinki toimii yhtiön vähemmistöomistajana.

Helsingillä ei oikeutta tiedonsaantiin

Helsinki omistaa 28 prosenttia Länsimetrosta. Yhtiön hallituksella tai yksittäisellä hallituksen jäsenellä ei ole oikeutta antaa yhtiön asioista tietoja osakkeenomistajille. Tietojen antamisesta päättää yhtiön puolesta sen hallitus. Tietojen antamisoikeutta rajaa hallituksen jäsenten vaitiolovelvollisuus.

Vain yhtiökokouksessa osakkeenomistajat voivat vaatia  tietoja yhtiön asioista. Vastaamisvelvollisuutta rajoittaa silloinkin yhtiön etu.

Tiedonsaantiongelmista kärsii myös yhtiön suurin omistaja Espoo. Sekin odottaa yhtiön itse tilaamaa riippumatonta selvitystä. Länsimetro Oy:n selvityksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Selvitystyö jäi kesken

Helsinki keskeytti maanantaisella päätöksella jo käynnistyneen työn. Kaupunki tilasi elokuussa selvitystyön Deloitte Oy:ltä.  Sen oli tarkoitus valmistua tänä syksynä lokakuun loppuun mennessä.

Yhtiö on käynnistänyt selvitystyön keräämällä dokumentaatiota, tekemällä haastatteluja ja setvimällä viivästymisen kustannuksia. Selvitystyön keskeydyttyä yhtiön laskutus perustuu jo tehtyyn työmäärään. Työmäärän suuruus ei ole vielä tiedossa. 

Maanantaisessa päätöksessään kaupunginhallitus pitää selvitystä ajankohtaisena vasta Länsimetro Oy:n teettämän selvityksen valmistumisen jälkeen. Helsinki ja Espoo odottavat yhtiön selvityksen valmistuvan vuoden loppuun mennessä. Helsingin kaupunginhallitus palaa selvitysasiaan tammikuussa.

Keilaniemen metroaseman uloskäynti.
Kuva: Derrick Frilund / Yle

Jo kilpailutus takkusi

Helsinki kilpailututti selvityksen tekemisen toukokuussa. Kilpailutus herätti huomiota, kun julkisuudessa epäiltiin siihen osallistuneen BDO Oy:n riippumattomuutta. Osapuolten näkemyksen mukaan väitettyä ristiriitaa ei ollut. BDO Oy vetäytyi kuitenkin kisasta.

Deloitte voitti kilpailutuksen tarjouduttuaan tekemään kaupungille selvitystyön hintaan 80 325 euroa.

Huono kokemus - opiksi on otettu

Helsingin päättäjät ovat ottaneet opikseen salaisuuksien verhon taakse jääneestä metroprojektista. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr.) mukaan Raidejokeria ja Kruunuvuoren raidehankkeita ei sen vuoksi enää toteuteta yhtiömuotoisina.

Suosittelemme