Hyppää sisältöön

Verkkohyökkäys katkaisi talojen lämmityksen Lappeenrannassa ja sulatti jäät Rauman jäähallissa

Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin on mahdollista hakkeroitua, sillä monissa kiinteistöissä järjestelmät on kytketty internetiin, jotta niitä voitaisiin hallinnoida etäyhteyden avulla.

Kuva: Artur Marciniec / AOP
Mia Gertsch

Suomalaisten kiinteistöjen lämmitysjärjestelmiin on tehty viime päivinä verkkohyökkäyksiä, kertoo Svenska Yle.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta vahvistetaan, että palvelunestohyökkäykset ovat häirinneet useiden lämmitysjärjestelmien toimintaa eri puolilla Suomea.

– Laitteet ovat sammuneet tai niitä ei ole pystytty hallitsemaan etäyhteyden kautta, kuvailee Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Sami Orasaari hyökkäyksien vaikutuksia.

Hyökkäyksiä on raportoitu ainakin kahdesta lappeenrantalaisesta kiinteistöstä, lisäksi Raumalla Äijänsuon jäähallin jää alkoi sulaa, kun hallin jäähdytysjärjestelmä lakkasi toimimasta ilmeisesti hyökkäyksen vuoksi.

– Huomasimme, että jäähdytyskone oli pysähtynyt ja jää oli alkanut sulaa, kertoo liikuntapaikkapäällikkö Tommi Cederberg Svenska Ylelle.

Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin on mahdollista hakkeroitua, sillä monissa kiinteistöissä järjestelmät on kytketty internetiin, jotta niitä voitaisiin hallinnoida etäyhteyden avulla. Jos järjestelmien suojaamisesta ei ole huolehdittu riittävän hyvin, voidaan niiden toimintaa häiritä palvelunestohyökkäyksillä.

Orasaaren mukaan hyökkäyksien tekijöitä on hyvin vaikea saada kiinni.

Suosittelemme sinulle