Hyppää sisältöön

Viron hallitus natisee liitoksistaan – Keskustan uudesta johtajasta povataan pääministeriä

Virossa pitkään jatkunut luottamuspula maan johdossa on johtanut hallituskriisiin. Hallituskumppanit kampeavat liki 12 vuotta hallitusta johtanutta Reformipuoluetta vallasta.

Pääministeri Taavi Rõivas Kuva: Patrick Seeger EPA
Marjo Näkki

TALLINNA Lauantaina Viron suurin puolue Keskusta valitsi itselleen uuden puheenjohtajan, 38-vuotiaan Jüri Ratasin. Samalla puolueesta tuli jälleen salonkikelpoinen. Yksikään puolue ei halunnut kymmeneen vuoteen tehdä yhteistyötä Edgar Savisaaren johtaman Keskustan kanssa.

Jo lauantaina oli selvää, että Keskusta yrittäisi uuden johtajan kanssa hallitukseen. Epäselvää oli sen sijaan se huima vauhti, jolla muutos näyttää tapahtuvan.

Maanantaina Viron pienet hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja konservatiivinen Isamaa ja Res publica -liitto (IRL) vaativat pääministeri Taavi Rõivasin eroa.

Iltaan mennessä hallituskriisi oli kerännyt kierroksia. IRL:n puheenjohtaja, sosiaaliministeri Margus Tsahkna sanoi iltakahdeksalta toivovansa, että pääministeri tajuaisi hallitusyhteistyön päättyneen ja eroaisi tehtävästään.

Tsahkna sanoi, että IRL ei aio tukea riigikogun luottamusäänestystä, vaan puolue haluaa antaa Rõivasille mahdollisuuden erota tyylikkäästi.

Viron parlamentti, riigikogu äänestää pääministerin luottamuksesta keskiviikkona.

”Ratas on hyvä seuraava pääministeri”

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, opetusministeri Jevgeni Ossinovski perusteli pääministeri Rõivasiin kohdistuvaa luottamuspulaa sillä, että jo perjantaina oli huhuttu, että Reformi neuvottelisi yhteistyöstä Keskustan kanssa.

– Hallitus on joukkuepeliä ja jos luottamusta ei ole, peliä ei voi jatkaa, Ossinovski sanoi Viron television Ringvaate-ohjelmassa maanantai-iltana.

Ossinovski sanoi olevansa vakuuttunut, että lauantaina Keskustan johdosta syrjäytetyn Edgar Savisaaren poliittinen ura on nyt päättynyt. Hänen mukaansa nyt avautuu mahdollisuuksia tehdä uudenlaista politiikkaa.

– Uskon, että Jüri Ratasista tulee Virolle hyvä seuraava pääministeri, Ossinovski lisäsi.

Sosiaalidemokraatit ja Keskusta ovat molemmat esittäneet muun muassa progressiivista verotusta. Myös IRL esitteli oman asteittain kiristyvän veromallinsa parlamenttivaaleissa 2015.

Suosittelemme sinulle