Hyppää sisältöön

Viestintävirasto: Taloautomaatiojärjestelmiä kaataneen verkkohyökkäyksen takana oli rikollisia

Muun muassa lämmitystä ohjanneet tietokoneet käynnistyivät uudelleen, kun hyökkäysliikenteen rasittamien laitteistojen suorituskyky loppui kesken.

Mies tutkii verkkopiuhoja.
Kuva: AOP
Jarmo Koponen

Viestintävirasto arvioi, että ainakin Lappeenrannassa taloautomaatiojärjestelmiä häirinneen verkkohyökkäyksen takana on rikollisia. Tihutyön varsinainen maalitaulu ei kuitenkaan ole olllut Suomessa.

– Meidän tietojen mukaan kysymyksessä olleet järjestelmät eivät ole varsinaisia kohteita tässä tapauksessa, vaan näitä on hyödynnetty eurooppalaiseen toimijaan kohdistuneen verkkohyökkäyksen toteuttamiseen. Eli vaikuttaisi siltä, että ihan rikolliset täällä taustalla ovat toimimassa, sanoo johtaja Jarkko Saarimäki Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Tapahtunut täyttää palvelunestohyökkäyksen tuntomerkit.

– Hyökkäys on toteutettu siten, että siinä ohjataan hyökkäysliikennettä erilaisten haavoittuvien järjestelmien kautta, ja tässä tapauksessa nämä järjestelmät ovat olleet sellaisia, että niitä käytetään taloautomaation ohjaamiseen. Järjestelmän suorituskyvyn puutteen takia järjestelmät kaatuvat, mikä aiheuttaa lämmönsyötön häiriöin, Saarimäki kuvailee tapahtunutta.

Hänen mukaansa automaatiota ohjaavien tietokoneiden riittävän vahvasta suojauksesta tulee pitää huolta, sillä hyökkäysten seuraukset voivat olla hankalia. Esimerkiksi lämmityksen katkaiseminen pakkasella voi johtaa putkirikkoihin.

Kaiken kaikkiaan Saarimäki luonnehtii nyt paljastuneita hyökkäyksiä vakaviksi muistutuksiksi.

– Kyllä ne vakavia ovat. Suomalainen yhteiskunta on jo niin riippuvainen sähköisistä järjestelmistä.

Juttua muokattu 8.11. kello 10.35: Jutussa mainittiin, että myös Raumalla taloautomaatiojärjestelmiä häirittiin. Rauma kuitenkin kiistää tämän.

Suosittelemme sinulle