Hyppää sisältöön

Lapin ensihoito huolissaan: Ambulanssien määrä vähenemässä

Uudet työvuoromääräykset vaatisivat uusien ensihoitajien palkkaamista, mutta rahaa ei ole tulossa. Säästöjä haetaan vähentämällä ambulansseja.

Kuva: Antti Ullakko / Yle

Länsi-Pohjassa ensihoitajat ovat työskennelleet vuosia 24 tunnin vuoroissa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on työsuojelullisin perustein evännyt poikkeusluvan pitkille vuoroille ensi vuoden alusta alkaen.

Nykyisen valmiustason säilyminen uusilla 12 tunnin työvuoroilla vaatisi kuuden uuden ensihoitajan palkkaamista. Sairaanhoitopiirin kunnat eivät kuitenkaan ole myöntämässä tähän rahaa, minkä vuoksi päivystävien ambulanssien määrää ollaan vähentämässä.

Aina tämmöinen yhdenkin yksikön laskeminen rapauttaa palvelua. Se on aivan selvä asia.

Markku Alalahti

– Tietenkin kuntalaisten puolesta huolettaa se, että se apua ei välttämättä ole niin nopeasti saatavilla kuin sitä tarvitsee. Todennäköisesti viiveet voivat vähän kasvaa, kun potilas kohdataan, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ensihoitajana työskentelevä Marko Säynäjänaho kuvaa.

Ympäri vuorokauden päivystävien ambulanssien määrää ollaan vähentämässä kahdeksasta seitsemään.

– Aina tämmöinen yhdenkin yksikön laskeminen rapauttaa palvelua. Se on aivan selvä asia, ensihoitopäällikkö Markku Alalahti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä toteaa.

Vaikutuksia rekrytointiinkin

Kuuden ensihoitajan palkkaamiskustannukset ovat maksimissaan 270 000 euroa vuodessa. Ilman lisärahoitusta ensihoito joutuu lisäksi miettimään öisistä turvapuhelinhälytystarkistuksista ja pitkistä siirtokuljetuksista luopumista.

Markku Alalahti pelkää työaikamuutosten vaikeuttavan myös rekrytointia. 

– Tällä hetkellä ensihoitajia saadaan hyvin Ylitorniolle, Simoon ja Tervolaan. Meillä noin 20 ensihoitajaa kulkee Oulun suunnasta. Hehän joutuvat työvuorojen tuplaantuessa miettimään, etsivätkö töitä lähempää kotoa.

Lapissa vielä odotetaan päätöstä

Lapin sairaanhoitopiirissä vielä odotetaan aluehallintoviraston päätöstä ensihoitajien työajoista. Jos päätös kieltää pitkät vuorot, painiskellaan Lapissa samojen asioiden parissa kuin Länsi-Pohjassakin.

– Se tarkoittaa sitä, että siirrytään yleistyöaikaan ja 12 tunnin työvuoroihin. Meillä se tarkoittaa mittavaa rekrytointia, henkilökunnan määrän ja kustannusten lisääntymistä, ensihoidon vastuulääkäri Antti Saari Lapin sairaanhoitopiiristä listaa.

– En usko, että tulemme saamaan nykyistä merkittävästi enempää rahaa tämän toiminnan pyörittämiseen, jolloin me joudutaan vähentämään yksiköiden valmiutta. Tällöin myös potilaiden nopea tavoittaminen tulee jossain määriin viivästymään, Saari sanoo.

Suosittelemme sinulle