Hyppää sisältöön

Betonilähiöstä Valkoiseen taloon – Melania Trumpin tuhkimotarina

Valkoiseen taloon muuttaa tammikuussa hyvin poikkeuksellinen perhe. Kaikkein pisin matka Valkoiseen talon on ollut kommunistiseen Jugoslaviaan syntyneellä Melania Trumpilla.

Donald, Melania ja Barron Trump poseerasivat kuvaajalle kotonaan New Yorkissa huhtikuussa 2014. Kuva: Regine Mahaux / Getty Images
Yrjö Kokkonen

Yhdysvalloissa kaikki on mahdollista. Niin näyttää käyneen ainakin Melania Trumpille, jonka kotitalo on nyt muuttumassa lapsuuden betonikerrostalosta Yhdysvaltain presidentin virka-asuntoon.

Valkoiseen taloon hän muuttaa presidentiksi nousevan miehensä ja poikansa Barron Trumpin, 10, kanssa.

Tie Washingtonin kuuluisimpaan osoitteeseen on ollut pitkä.

Melania Trump syntyi vuonna 1970 kommunistiseen Jugoslaviaan kuuluneeseen Sloveniaan. Alkuperäiseltä nimeltään hän on Melanija Knavs.

Hän vietti lapsuutensa pienessä mutta viehättävässä Sevnican kylässä.

Isä Viktor työskenteli autoalalla ja kuului Jugoslavian kommunistiseen puolueeseen. Äiti-Amalijalla oli työpaikka lastenvaatetehtaalla. Perhe asui tehtaan työläisille rakennetussa vaatimattomassa betonikerrostalossa, ja heillä oli myös maapala, jolla viljeltiin punasipuleita, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Melania Trump asui tässä Sevnicassa Sloveniassa sijaitsevassa talossa lapsuudessaan. Kuva: Jure Makovec / AFP / Lehtikuva

Amalija Knavs piti aina tärkeänä, että Melanija ja hänen sisarensa Ines kulkisivat hyvissä vaatteissa. Ehkä tästä Melanija sai innoituksen lähteä mallin uralle.

Teini-ikäisenä Melanija muutti perheensä kanssa Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, minne hänen isänsä perusti auto- ja polkupyörien varaosia myyvän kaupan. Melanija alkoi opiskella teollisuusmuotoilua ja valokuvausta sekä myöhemmin myös arkkitehtuuria.

Pian Melanijan näyttävä ulkonäkö huomattiin ja työt valokuvamallina alkoivat. Opiskelu sai jäädä.

Hän sai sopimuksen italialaisen mallitoimiston kanssa ja kiersi Eurooppaa muotinäytöksissä. Samalla hän muutti nimensä "eurooppalaisemmaksi" Melania Knaussiksi.

26-vuotiaana Melania muutti Yhdysvaltoihin. Mallinura jatkui yhä loistokkaammissa olosuhteissa. Vaikka häntä ei pidetty varsinaisena "supermallina", pääsi hän monen suuren aikakauslehden kanteen.

Myöhemmin esiin nousivat hänen alastonkuvansa. Valokuvaaja Jarl Ale de Basseville sanoi aikakauslehti The Weekin mukaan, "ettei hän ottanut seksikuvia, vaan kuvasi kauneutta".

Donald Trumpin hän tapasi New Yorkin muotiviikoilla 1998. Pari alkoi tapailla toisiaan, vaikka Trump oli tuolloin vielä naimisissa toisen vaimonsa Marla Maplesin kanssa. Maplesista Trump erosi vuonna 1999. Melania ja Donald menivät naimisiin 2005.

Vaalikampanjassa syrjäänvetäytyvä, mutta vaaliteemakin löytyi

Trumpin perhe Clevelandissa Ohiossa republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa. Kuva: Andrew Gombert/EPA

Melania Trump on sanonut, ettei hän halua puhua politiikkaa julkisuudessa, koska se tehtävä kuuluu hänen miehelleen. Hän on kuitenkin kertonut kannattavansa miehensä kovaa linjaa laittomia maahanmuuttajia kohtaan, omasta siirtolaistaustastaan huolimatta.

Miehensä vaalikampanjan aikana Melania pitkin vain kaksi puhetta. Toisen niistä hän piti Philadelphian esikaupungissa. Se oli suunnattu alueen keskiluokkaisille naisille, joiden äänten arvioitiin ratkaisevan Pennsylvanian osavaltion vaalituloksen.

Puheessaan hän tavoistaan poiketen otti kantaa. Hän lupasi työskentelevänsä varsinkin lapsiin kohdistuvan nettikiusaamisen estämiseksi, jos hänestä tulisi Yhdysvaltain ensimmäinen nainen.

Puhe herätti huvittunutta huomiota, sillä Donald Trump on tullut tunnetuksi vastustajiensa solvaamisesta sosiaalisessa mediassa.

Perinteinen emäntä

Melanie Trump on sanonut suoraan, että Valkoisen talon emäntänä hänestä tulisi hyvin perinteinen presidentin puoliso. Hän on maininnut esikuvikseen Jackie Kennedyn ja Betty Fordin. Tässä suhteessa hän poikkeaa selvästi edeltäjistään Hillary Clintonista ja Michelle Obamasta.

Hän on erottanut lastenhoitajia, hän on erottanut taloudenhoitajia,

Melania Trump pojastaan Barronista

Yhdysvaltain presidentin puolisolle lankeaa suuri määrä edustustehtäviä. Tässä Melania Trumpin kielitaito tulee avuksi. Hänen kerrotaan osaavan peräti viittä kieltä; sloveenin ja englannin lisäksi ranskaa, saksaa ja serbiaa.

– En hyväksy kaikkea, mitä hän [Donald] sanoo, mutta tiedättehän, se on normaalia. Olen oma itseni ja kerron hänelle, mitä mieltä olen. Seison vahvasti omilla jaloillani, hän vakuutti CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Valkoiseen taloon myös "Pikku-Donald"

Donald Trump perheensä kanssa vaalivalvojaisissa New Yorkissa. Kuva: Shawn Thew / EPA

Valkoiseen taloon muuttaa alkuvuodesta myös Donald ja Melania Trumpin poika Barron. Hän on Melanian ainoa lapsi. Donaldilla on kahden edellisen vaimonsa kanssa lisäksi neljä lasta, jotka ovat selvästi Barronia vanhempia.

Kerrotaan, että Melanian vanhemmat ovat olleet paljon mukana Barronin elämässä. Barronin kerrotaan osaavan sloveenia.

Monien perheen tuttavien mielestä pikku-Barron muistuttaa huomattavan paljon isäänsä. Tämän myöntää myös äiti-Melania.

– Hän on hyvin päättäväinen, hyvin erityinen, nokkela poika. Hän on itsenäinen ja hänellä on mielipiteitä, ja hän tietää tarkalleen, mitä haluaa. Hänen ulkonäössään on meitä molempia, mutta hänen persoonallisuutensa takia kutsun häntä "pikku Donaldiksi", Melania kertoi Parenting.com (siirryt toiseen palveluun)-sivuston haastattelussa.

Barronin kerrotaan mielellään pukeutuvan pukuihin ja pitävän solmiota. Hän myös harrastaa golfia isänsä kanssa.

Vuonna 2011, pojan ollessa vasta muutaman vuoden ikäinen, Melania paljasti hänen omineen isänsä tyylin toimia tiukkana pomona.

– Hän on erottanut lastenhoitajia, hän on erottanut taloudenhoitajia, Melania kertoi, mutta sanoi samalla palkanneensa heidät pikaisesti takaisin.

Lue Donald Trumpin henkilökuva: Hyppy tuntemattomaan – Tällainen on Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump

Suosittelemme sinulle