Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yhdysvaltain kiinnostus arktisiin asioihin todennäköisesti vähenee Trumpin myötä

Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin Putin-myönteiset lausunnot antavat olettaa, että Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyö toimii Arktisessa neuvostossa. Suomi perii Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden Yhdysvalloilta ensi vuoden toukokuussa.

Huippuvuoret.
Kuva: Frederik Ljone Holst / EPA
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova arvioi Trumpin vaikutusta "heikkojen signaalien" varassa. Trumpin ulkopoliittinen kokemus on olematon ja ulkopoliittinen linja hämärän peitossa.

– Kun ajatellaan, miten aktiivinen Hillary Clinton ulkoministerinä toimiessaan oli Arktisessa neuvostossa ja kun ilmastonmuutos on yksi keskeisimpiä asioita neuvoston yhteistyössä, niin vaikea on nähdä että neuvoston puitteissa tehtävä yhteistyö tulisi lisääntymään, Koivurova arvioi tuoreeltaan. Trump puhui vaalikampanjassaan Pariisin ilmastosopimuksen kumoamisesta ja siitä, että puheet ilmastonmuutoksesta ovat vain kiinalaisten salajuoni.

Suomi perii neuvoston puheenjohtajuuden toukokuussa 2017 Yhdysvalloilta. Koivurovan mukaan Suomi pienenä ja "pragmaattisena" maana on nyt mitä sopivin johtamaan neuvostoa.

– Suomella on hyvät edellytykset suhtautua mihin tahansa skenaarioon. Mikä tahansa hallinto Yhdysvalloissa on, niin kyllä Suomi siihen sopeutuu.

Koivurova vetää Trumpin Putin-myönteisistä puheista sen johtopäätöksen, että Venäjän ja Yhdysvaltain yhteistyö neuvostossa tulee toimimaan.

– On arktisessa yhteistyössä mahdollisuuksiakin, koska Trump ja Putin näyttävät puhaltavan samaan suuntaan.

Onko se välttämättä hyvä asia ?

– Hyvä kysymys. Varmaankaan Eurooppa ei katsoisi kovin hyvällä sitä, että Yhdysvallat ja Venäjä alkaisivat veljeilemään.

Suosittelemme sinulle