Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Säveltäjä etsi vaikutteita muinaisesta mytologiasta – myyttinen Cthulhu-jumala herää eloon nykymusiikissa

Säveltäjä Harri Vuori loi musiikkia, jonka tunnelma mukailee Cthulhu-mytologian käänteitä. Chtulhu on kirjailija H. P. Lovecraftin luoman todellisuuden keskushahmo.

Kitara soi Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Lappeenrannan kaupunginorkesteri treenaa Cthulhun unet -kitarakonserttoa kapellimestari Jan Söderblomin johdolla. Kitaristina soittaa Jyrki Myllärinen. Kuva: Pasi Tapanainen/Yle
Antje Tolpo
Avaa Yle-sovelluksessa

– Onko kukaan täällä lukenut H. P. Lovecraftin tuotantoa?

Lappeenrannan kaupunginorkesterin soittajat istuvat hiljaa soittimiensa takana. Osa pudistelee päätään. Vain yksi käsi nousee myönteisen vastauksen merkiksi.

Kysymyksen esittäjä on säveltäjä Harri Vuori. Hän on juuri saapunut Helsingistä Lappeenrantaan kuulemaan, miten hänen vasta valmistunut sävellystyönsä orkesterin ja sen solistin, kitaristi Jyrki Myllärisen käsittelyssä toimii.

H. P. Lovecraft loi myyttisen todellisuuden

Ennen harjoitusten alkua Harri Vuori kertoo soittajille, miten hänen uusin teoksensa syntyi. Siinä prosessissa mystisellä kirjailija H. P. Lovecraftilla oli suuri rooli.

1900-luvun alussa vaikuttaneen H. P. Lovecraftin nimi ei merkitse monille yhtään mitään. Mutta niille, joille se merkitsee, tuntuu se tarkoittavan voimallista ja synkän syvällistä elämystä. Eri puolilla maailmaa vaikuttaa edelleen ryhmiä ja alakulttuureja, joiden ideologia ammentaa Lovecraftin luomasta universumista.

Alta kaksikymppisenä Lovecraft perusti ja piti yllä kahta tiedelehteä.

Harri Vuori

Säveltäjä Harri Vuorikin on Lovecraftinsa lukenut.

– Minulla on kirjahyllyssä koko hänen tuotantonsa. Olen sen pariin kolmeen kertaan lukenut, Vuori kertoo.

Vuorta kiehtoo H. P. Lovecraftin tuotannossa niiden kantaaottavuus. Kirjat ovat yhtä aikaa poliittisia, ja toisaalta niissä otetaan kantaa tieteen kehitykseen.

– Lovecraft oli äärimmäisen älykäs. Alta kaksikymppisenä hän perusti ja piti yllä kahta tiedelehteä, Vuori kertoo.

– Hän myös ehdotti silloisen tuntemattoman planeetan eli Pluton järjestelmällistä etsimistä.

Omituisen tunnelman lumoissa

Kun Harri Vuori noin puoli vuotta sitten otti työn alle Lappeenrannan "Ja kitara soi" -festivaalin tilaaman sävellyksen, alkoi hän samoihin aikoihin lukea Lovecraftin kokonaispainoksen ensimmäistä kirjaa.

– Vähän kuin pyytämättä kirjan tunnelma alkoi elää syntymässä olevassa teoksessa.

Kirjojen tunnelmaa Vuori kuvailee mielikuvitusta ruokkivaksi ja synkäksi. Scifi-kirjoille ominaiseksi.

– Lovecraftin teoksissa ei tapahdu kauhean paljon. Sen sijaan niissä on kummallinen tunnelma, joka vihjaa siihen, että kohta alkaa todella tapahtua, vaikkei sitä sitten varsinaisesti tapahdukaan, Vuori pyörittelee.

Soittajan sormet solmussa

Harri Vuoren muutama viikko sitten valmistunut sävellys sai nimekseen Cthulhun unet. Cthulhu on H. P. Lovecraftin tekstien eräänlainen keskushahmo. Kokonaisuus sijoittuu aikaan miljardeja vuosia ennen ihmisen kehittymistä.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin soittajat saivat Cthulhun unet käsiinsä muutama viikko sitten, heti sävellyksen valmistumisen jälkeen. Ensimmäisen kerran teosta aletaan soittaa yhdessä tällä viikolla, harjoituspäiviä ennen torstai-illan konserttia kertyy neljä.

– Se on solistille vaikea teos, sanoo kitaristi Jyrki Myllärinen. Hieno se on.

Myllärinen kuvailee, että soittaminen on joissain kohdissa vaikeaa jo ihan siitä syystä, että ihmiskäden sormien fysiikka asettaa rajoituksia. Se ei kuitenkaan lainkaan vähennä uuteen teokseen kohdistuvaa intoa.

– Juuri tällä tavalla klassiseen musiikkiin on syntynyt sellaisia uusia soittotekniikoita, joita aiemmin ei ole osattu edes kuvitella, Myllärinen sanoo.

Luova työ vaatii tunteiden hallintaa

Harri Vuorellekin sävellystyö oli vaativa tehtävä. Sen parissa kului koko kesä.

– En nyt ihan sano, että se pilasi minun kesän, mutta niin paljon aikaa se vei, etten ehtinyt tehdä juuri mitään muuta.

Sehän olisi perheellekin kamalaa, jos olisin puoli vuotta synkässä mielentilassa

Harri Vuori

Pitkä kokemus säveltäjän ammatista on tuonut Vuorelle varmuutta, jolla hallita luovaan työhön kuuluvia tunteita. H. P. Lovecraftin syvät tunnelmat eivät vieneet miestä mennessään.

– Ei sentään. Sehän olisi perheellekin kamalaa, jos olisin puoli vuotta synkässä mielentilassa.

– Kun keskeytin säveltämisen, ryhdyin muihin hommiin. Mutta kun palasin takaisin sävellystyön ääreen, tavoitin jälleen helposti Lovecraftin tunnelman.

Tuhatkasvoinen kuu peilien sirpaleissa

Cthulhun unet -kitarakonsertossa on neljä osaa. Säveltäjän mukaan ensimmäinen osa R´lyeh on mereen uponnut kaupunki, jossa kuollut Cthulhu uneksii tähtien kääntymisestä jälleen oikeaan asentoon hänen paluunsa mahdollistamiseksi.

Teoksen toisen osan nimi on Tuhatkasvoinen kuu. Lovecraftin mukaan tästä mytologiasta on löydettävissä tietoa enää hylätyistä kirkontorneista ja pölyyntyviltä ullakoilta, joiden rikkoutuneista peileistä kuu heijastuu tuhansin kasvoin.

– Tässä osassa pystyy erottamaan ehkä kuuluisimman kuu-kappaleen Debussyn teoksen Clair de Lune. Minun versioni siitä on samalla tavoin pirstaloitunut kuin ne rikkoontuneet peilit, Harri Vuori kuvaa.

Kadath on auringonlaskun maa, jossa jumalat asuvat uskomattomassa kauneudessa.

Harri Vuori

Kolmannen osan nimi Iä! Iä! on alku Lovecraftin teoksissa usein toistuvasta lauseesta Iä! Iä! Cthulhu fhtagn. Lauseen merkitystä ei oikein tunneta mutta sitä käytetää Cthulhu-mytologiassa paljon.

Harri Vuori tunnustaa, että hänestä konserttojen pahin ongelma on se, että ne päättyvät yleensä virtuoosiseen loppuhuipennukseen. Sen vuoksi hän päätti tehdä toisin.

– Minun konserttoni viimeinen osa hiipuu pois. Osan nimi on Unknown Kadath. Lovecraftin mukaan Kadath on auringonlaskun maa, jossa jumalat asuvat uskomattomassa kauneudessa. Kukaan ihminen ei ole siellä käynyt eikä osaa neuvoa tietä sinne.

Harri Vuoren kitarakonserton Cthulhu's Dreams  kantaesitys Lappeenranta-salissa to 10.11. kello 19. Konsertin johtaa Jan Söderblom, solistina kitaristi Jyrki Myllärinen. Ohjelmassa lisäklsi BartókinRomanialaiset kansantanssit ja Saygunin Sinfonia nro.

Suosittelemme sinulle