Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Trumpin valinta ei vaikuta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen

Niinistö kommentoi Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta sekä sotilasliitto Naton ja Suomen välisiä keskusteluja Brysselissä.

Uutisvideot: Niinistö kommentoi Usan vaaleja
Uutisvideot: Niinistö kommentoi Usan vaaleja
Toni Joukanen

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tänään keskiviikkona tiedotustilaisuudessa sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Naton päämajassa Brysselissä.

Niinistön mukaan Donald Trumpin valinta presidentiksi ei vaikuta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

– Nato ja Nato-jäsenyys eivät ole riippuvaisia yhdestä ihmisestä, vaikka tämä olisi Yhdysvaltain presidentti, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan vaalituloksen selvittyä Trump vaikutti aivan eri ihmiseltä kuin kampanjan aikaan.

– Trump oli erittäin rakentava ja toivomme, että hän jatkaa samalla linjalla myös EU:ta ja Natoa kohtaan, Niinistö jatkoi.

Naton pääsihteeri haluaa tavata pian Trumpin

Stoltenberg ja Niinistö ovat myös vakuuttuneita, että Yhdysvallat tulee jatkamaan Trumpin johdolla turvatakuitaan Naton jäsenmaita kohtaan. Stoltenberg lisäsi, että hän aikoo keskustella Trumpin kanssa niin pian kuin mahdollista.

Stoltenberg kertoi myös keskusteluista presidentti Niinistön kanssa. Keskusteluja käytiin muun muassa jännitteistä ja lentoturvallisuudesta Itämeren alueella, jossa tilanne on kiristynyt viime kuukausien aikana.

Naton yhteistyön Suomen kanssa laajenee

Naton pääsihteeri painotti puheessaan myös Suomen roolia Naton läheisenä kumppanuusmaana, joka jakaa samat arvot ja kohtaa samanlaiset turvallisuushaasteet.

– Aiomme laajentaa yhteistyötä Suomen kanssa erityisesti hybridisodankäyntiin liittyvän tiedonvaihdon osalta, sekä harjoitusten koordinoinnin ja yhteisen tilannetietouden kehittämisen osalta, Stoltenberg sanoi.

Nato aikoo jatkaa myös vuoropuheluaan Venäjän kanssa Syyrian osalta.

Niinistö on ensimmäinen suomalainen presidentti, joka on vieraillut Naton päämajassa Brysselissä. Niinistö kiittikin Jens Stoltenbergiä kutsusta, ja kutsui vuorostaan Naton pääsihteerin ensi vuonna vierailulle Suomeen, kun Suomi täyttää 100 vuotta.

Suosittelemme sinulle