Hyppää sisältöön

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja: USA:n vaalitulos oli "vanhan maailman vastaisku"

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan nyt on ensiarvoisen tärkeätä laittaa Suomen oma talous kuntoon.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Kuva: Yle
Hanne Leiwo

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen luonnehtii liikemies Donald Trumpin voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa "vanhan maailman vastaiskuksi".

– Koko ajan oli aavistus, että näin tässä voi käydä. Mielipidemittaukset ovat viime aikoina huonosti ennustaneet tämän keskiluokan ahdingon ja sieltä kumpuavan protestin – tämän vanhan maailman vastaiskun, niin kuin luonnehtisin asiaa, Mikael Pentikäinen sanoo.

"Pettymys maailman talouselämälle"

Vaalin tulos yllätti sekä Mikael Pentikäisen että markkinat. Etelä-Pohjanmaalla keskiviikkona vieraileva Pentikäinen kuvaa tulosta pettymykseksi maailman talouselämälle.

– Kyllä tämä oli pettymys maailman talouselämälle ja se pettymys kumpuaa siitä, että Trump on niin vahvasti puhunut rajojen sulkemisen ja muurien rakentamisen eikä avoimen talouden puolesta. Ja on hyvin suuri epätietoisuus siitä, mikä on hänen talouspolitiikkansa ja mikä ulkopolitiikkansa. Nyt täytyy vain toivoa, että ehdokas-Trumpista kuoriutuu hieman erilainen presidentti-Trump. Sekin on tietysti mahdollista,Pentikäinen sanoo. 

Pentikäinen vertaa Yhdysvaltain vaalitulosta Brexitiin. Hän arvelee, että vastaaviin ilmiöihin saadaan varautua myös "vanhalla mantereella".

– On siirrytty uuteen aikaan, jota leimaa kasvava epävarmuus, yllätyksellisyys, populismi, arvaamattomat muutokset. Tälläisessä tilanteessa pitää kansakuntana pitää yhtä ja laittaa omat asiat järjestykseen.

Epävarmuus uhkana suomalaisyrityksille

Yhdysvaltain vaalin tuloksen vaikutuksia Suomen talouteen voidaan vasta arvailla, mutta Mikael Pentikäisen mukaan niitä tulee.

Suomalaisen yrittäjän kannalta merkittävää on kasvava epävarmuus. Yksi merkittävä asia on, miten tulevaisuudessa käy esimerkiksi vapaakauppasopimus TTIP:n.

Pentikäinen muistuttaa, että epävarmuuden tilanteessa on laitettava Suomen oma talous kuntoon.

– Vahva talous on parasta turvallisuutta ja tuo parasta turvaa. Valitettavasti olemme tällä hetkellä siinä tilanteessa, että meidän taloutemme ei ole terve. Kasvavan epävarmuuden maailmassa pienelle kansakunnalle on tärkeätä, että omat asiat on järjestyksessä ja lähtökohdat kunnossa, jotta pystymme selviämään tilanteessa kuin tilanteessa, Mikael Pentikäinen sanoo.

Suosittelemme sinulle