Hyppää sisältöön

Ilmastotutkijat huolissaan Trumpin valinnasta

Marokon ilmastokokouksessa Trumpin vaalivoitto otettiin vastaan pettyneinä. IImastonmuutosta huijauksena pitävä Trump on luvannut pelastaa Yhdysvaltojen hiiliteollisuuden ja lopettamaan ilmaston lämpenemistä vastaan käytävät ohjelmat.

Vattenfallin hiilivoimala Jänschwaldessa Saksassa.
Vattenfallin hiilivoimala Jänschwaldessa Saksassa. Kuva: Patrick Pleul / EPA
Teemu Hallamaa

Ilmastotutkijat ja luonnonsuojelijat ovat huolissaan liikemies Donald Trumpin noususta Yhdysvaltain presidentiksi. Trumpin voitto asettaa kyseenalaiseksi Yhdysvaltojen sitoutumisen ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin.

Trump on aiemmin väittänyt ilmastonmuutosta Kiinan luomaksi huijaukseksi. Hän on useaan otteeseen ilmoittanut neuvottelevansa Pariisin ilmastosopimuksen uudelleen tai hylkäävänsä sopimuksen kokonaan. Yhdysvallat ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen kaksi kuukautta sitten.

Trump on vaatinut Yhdysvaltojen hallintoa purkamaan fossiilisia polttoaineita koskevaa sääntelyä. Kampanjoidessaan hän on luvannut pelastaa maan hiiliteollisuuden ja keskeyttää verovarojen käyttämisen ilmaston lämpenemistä vastaan käytäviin ohjelmiin.

Ei ole siis yllätys, että tunnelma Marokon Marrakeshissa käytävässä ilmastokokouksessa oli järkyttynyt, kun tieto Trumpin voitosta varmistui. Lähes 200 valtion edustajat ovat saapuneet Marrakeshiin neuvottelemaan Pariisin sopimuksen toimeenpanosta.

Moni paikallaolija ilmaisi pessimistisen näkemyksensä Yhdysvaltojen asemasta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Trumpin vaalivoitto tuo mieleen republikaanipresidentti George W. Bushin, jonka hallinto kieltäytyi sitoutumasta vuoden 1997 Kioton ilmastosopimukseen.

Presidentti Barack Obaman kaudella ilmastokysymys nousi yhdeksi tärkeimmistä teemoista Yhdysvalloissa ja nyt Trumpin pelätään tekevän kaiken työn tyhjäksi.

Ilmastotutkijat kuitenkin vakuuttavat, ettei Trump pysty estämään kehitystä kohti uusiutuvaa energiaa. Joka tapauksessa tavoitteisiin pääseminen ei ole mahdollista ilman Yhdysvaltoja.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Sen arvioidaan vastaavan noin 13 prosentista maailman päästöistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Suosittelemme sinulle