Hyppää sisältöön

Tutkimus: Vuosi 2015 oli ennätyslämmin, mutta pian se on pelkkä keskiverto

Maailmanlaajuisesti lämpenemistä ei voi enää estää, mutta alueellisesti päästöjen nopea ja raju leikkaaminen auttaisi, sanoo australialaistutkija.

Oranssinpunainen auringonnousu veneiden mastojen takana.
Aurinko nousi Port Philip Bayssa Melbournessa viime maaliskuun. 9. päivänä. Se oli Australian tilastoitujen maaliskuiden kuumin. Lämpötila pysytteli yölläkin 30 asteessa. Kuva: Tracey Nearmy / EPA
Anniina Wallius

Viime vuosi oli ihmisen mittaamassa historiassa maapallon lämpimin, mutta  jo kymmenen vuoden päästä sitä muistetaan pelkästään keskivertona, ennakoi australialainen tutkimus.

Australian ilmastotieteen keskuksen (siirryt toiseen palveluun) tutkimusta johtaneen Sophia Lewisin mukaan viime vuoden kaltaiset vuodet ovat yleisiä jo vuonna 2025, ellei kasvihuonekaasupäästöjen kasvua saada kuriin.

Vaikka kasvujen taittaminen onnistuisikin, vuodet lämpenevät globaalisti viimevuotisiin lukemiin vuoteen 2040 mennessä, Lewis sanoo. Alueellisesti asia sen sijaan on yhä autettavissa, jos toimenpiteet ovat lujia ja välittömiä.

Epätavallinen ylittyisi vasta +50 asteessa

– Jos jatkamme nykyistä rataa, ääri-ilmiöistä tulee kesien "uusi normaali", ja Australia on sen kaivoksen kanarialintu, Lewis sanoo.

Sillä hän viittaa kaivosmiesten entisaikaiseen tapaan ottaa kanarialintuja mukaan kaivostunneleihin. Jos siellä oli hengenvaarallista kaasua, lintu kuoli ensimmäisenä.

Lewis viittaa Australiassa "vihaiseksi kesäksi" nimettyyn kesään 2013, jolloin lämpötilat lähenivät osassa maata 50:tä astetta ja isot maastopalot iskivät jo keväällä.

Hänen mukaansa kesät voivat vuoteen 2035 mennessä olla säännönmukaisesti yhtä vihaisia tai jopa vihaisempia. Silloin terveys- ja muut vaikutukset olisivat sellaisia, etteivät australialaisilla ole niistä vielä mitään kokemusta, hän sanoo.

Suomen talvet ovat pelastettavissa

Sanapari "uusi normaali" on tutkimuksen kulmakivi. Sitä on käytetty ilmastotutkimuksessa paljon, ja tarkka määrittely on yleensä puuttunut.

Lewis ja hänen kollegansa ovat luoneet termille tieteellisen määritelmän: uusi normaali edellyttää, että ainakin puolet ennätysvuoden jälkeisistä vuosista on sitä lämpimämpiä.

Ensi lumi ruskalehtisen puun juurella.
Suomella on australiaistutkimuksen mukaan vielä mahdollisuuksia säilyttää neljä vuodenaikaansa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Tutkimuksessa tarkasteltiin joulukuun ja helmikuun välisiä lämpötiloja vuodenajoittain Australiassa, Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Tulos osoitti, että maailmanlaajuisesti uusi normaali ei ole enää vältettävissä, mutta alueellisesti ja vuodenajoittain toivoa on.

Eteläisellä pallonpuoliskolla uusi normaali on nopeilla toimenpiteillä estettävissä kesäisin ja pohjoisella pallonpuoliskolla talvisin, Lewis kertoo.

Tutkimus on julkaistu Yhdysvaltain meteorologisen järjestön AMS:n verkkolehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle