Hyppää sisältöön

Pahat avaruusolennot kaappasivat Einari Paakkasen isän – poika selvittää elokuvassa, mikä isään meni

Dokumenttielokuva Isäni tähtien takaa kertoo jämsäläisestä verotarkastajasta, joka alkoi 90-luvulla kuulla päässään viestejä avaruusolennoilta. Ohjaaja Einari Paakkanen palaa elokuvassa lapsuudenkotiinsa selvittämään, onko hänen isänsä uskomuksissa mitään perää.

Einari ja Veikko testaavat elokuvassataikavarpua.
Ohjaaja Einari Paakkanen kertoi Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä perheensä kokemuksista avaruusolentojen kanssa.
Jenni-Maarit Koponen

Einari Paakkanen oli 12-vuotias vuonna 1992, kun hänen isänsä alkoi puhua avaruusolentojen kanssa. Tavallisen jämsäläisen perheen elämä sai uuden käänteen verotarkastaja-isän saapuessa Helsingistä henkisen valaistumisen kurssilta.

Kotona isä kertoi toimittaja-äidille ja kahdelle lapselleen, että kaikki oli muuttunut.

– Pelasin siihen aikaan paljon roolipelejä ja luin sarjakuvia, joten pääsin aika luontevasti mukaan isän maailmaan. Katsottiin sitten yhdessä Salattuja kansioita, yhtäkkiä se kaikki muuttui todelliseksi, kun isä alkoi saada viestejä esimerkiksi Siriuksesta. Sitten lähdettiin syrjäiselle lumenkaatopaikalle katsomaan ufoja, kertoo Paakkanen.

Usko ufoihin horjuu

Avaruusolennot ja ufot ovat vieneet isää siitä saakka. Paakkasen isä uskoo esimerkiksi saavansa viestejä ulkoavaruudesta, näkevänsä ufoja ja pystyvänsä parantamaan sairaita.

Dokumenttielokuvassa Isäni tähtien takaa 36-vuotias Paakkanen käy perheensäkanssa läpi isänsä uskomusmaailmaa ja sitä, miten muut perheenjäsenet suhtautuvat siihen. Yksi syy lähteä tekemään elokuvaa oli se, että Paakkanen ei enää aikuisena uskonut isänsä maailmaan entiseen tapaan.

 – Oli vaikea päätös kertoa isälle epäilyksistäni, koska olin vuosia ollut hänen joukkuekaverinsa. Nyt tulin tilanteeseen, että kohtasin isän ja kerroin, että en ole enää hänen puolellaan näissä asioissa. Se oli yksi elämäni vaikeimpia hetkiä, muistelee Paakkanen.

Hyvät ja pahat avaruusolennot

Viime vuonna kuvatussa dokumentissa pohditaan myös syitä, jotka ovat voineet vaikuttaa isän kokemaan valaistumiseen. Perhe koki suuren järkytyksen, kun äiti joutui tsunamiin ulkomaanmatkallaan. Kotiin jäänyt muu perhe odotti kauhulla tietoa äidin kohtalosta ennen kuin selvisi, että hän oli elossa.

– Mietin, että voisiko ratkaisu olla näinkin yksinkertainen, eli trauman synnyttämä valaistumisenkokemus. Mutta ei se ollut niin yksinkertaista, isän kyvyt olivat jo jossain määrin alkaneet ennen äidin onnettomuutta.

Sympaattisessa ja liikuttavassa dokumentissa Paakkanen muistelee jälkeenpäin maagiselta vaikuttavaa lapsuuttaan. Toisaalta isän paranormaali maailma on näyttäytynyt myös pelottavana. Paakkanen muistaa tapauksen, kun isä saapui töistä käyttäytyen kuin poikansa ikäinen lapsi.

– Myöhemmin isä paistoi lettuja ja alkoi yhtä äkkiä nauramaan. Hän laittoi kätensä kuumalle pannulle todella pitkäksi aikaa. Muistan sen varmasti. Sitten hän otti kätensä pois. Siinä ei ollut mitään jälkiä. Me molemmat vähän pelästyttiin, kertoo Paakkanen,

Säikähdyksestä toivuttuaan isä otti yhteyttä henkioppaaseensa, joka kertoi että pahat avaruusolennot olivat hyökänneet isään.

Veikko Paakkanen planetaariossa.
Ohjaaja Einari Paakkasen isä uskoo saavansa viestejä avaruusolennoilta. Kuva: Hannu Koivuranta

Moni pelkää hörhöksi leimaamista

Paakkasen isä ei ole piilotellut ufo-uskomuksiaan. Kukaan ei ole kuitenkaan ikinä haukkunut häntä hulluksi.

– Esimerkiksi isän työpaikalla verotoimistossa, jossa suurin osa oli naisia, kysyttiin isältä entisistä elämistä ja pyydettiin parannusta.

Paakkanen uskoo, että moni ymmärtää hänen isäänsä omista lähtökohdistaan. Rajatietoon uskovia tuntuu hänen mukaansa olevan Suomessakin paljon. Moni on ottanut Paakkaseen yhteyttä elokuvan tiimoilta.

– Monilla meistä on sellaisia kokemuksia, että on nähty mökille mentäessä valoja tai koetaan, että kuollut sukulainen puhuu vaikka unessa tai unen rajamailla. Ehkä se kynnys alkaa puhua niistä on aika korkealla. Koetaan, että pitää hävetä ja pelätään hörhöksi leimaamista, pohtii Paakkanen.

Suosittelemme sinulle