Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yli 500 kemikaalin kuorma iholla päivittäin – jopa 40 prosenttia kärsii tuoksuyliherkkyydestä

Koululuokallinen erilaisia deodorantteja, shampoita, hiusten- ja ihonhoitoaineita, kynsilakan tuoksua ja voimakkaita hajuvesiä on melkoinen kemikaalikylpy. Yhä useampi saa oireita kehon- tai kodinhoitotuotteiden kemikaaleista.

Miesten ja naisten tuoksuja
Voimakkaat tuoksut ovat piinaa tuoksuyliherkälle Kuva: Johanna Manu/Yle
Siru Päivinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tarkoitus on tietenkin hyvä. Halutaan olla puhtaita, kauniita ja tuoksua hyvältä. Juhlahetkeä nostatetaan vielä pienellä hajuveden suhauksella. Myös kodin pitäisi kiiltää puhtauttaan ja tuoksua perimmäistä vessaa myöten.

Käytännössä yletön tuoksuttelu on johtanut ojasta allikkoon. Yhä useampi oirehtii ympäristön voimakkaiden tuoksujen vuoksi. Jo 10–40 prosenttia suomalaisista kärsii jonkinasteisesta tuoksuyliherkkyydestä, kertoo Allergia- ja astmaliitto.

– Tuoksuviidakon keskellä allergisen, astmaisen tai migreenikön on työlästä olla; henki ei kulje, iho kutisee, päätä särkee ja silmiä kirvelee, tietää joensuulainen opettaja Satu Peltonen omasta kokemuksestaan.

Oppilaiden käyttämät erilaiset hajustevyöryt suljetaan luokkahuoneisiin oppituntien ajaksi.

Satu Peltonen

– Meillä on Pielisjoen koululla lähtökohtaisesti hyvä sisäilma. Se ei kuitenkaan auta, kun oppilaiden käyttämät erilaiset hajustevyöryt suljetaan luokkahuoneisiin oppituntien ajaksi.

– Nuoret käyttävät nykyisin aika reilusti erilaisia kehon-, hiusten- ja kynsienhoitotuotteita, ja monissa niistä on todella voimakas tuoksu, Satu Peltonen kertoo.

Peltonen on itse herkistynyt hajuille, ja kemikaalikuorman keskellä työskentely on hankalaa.

– Olemme pohtineet nuorten kanssa paljonkin näitä kemikaaliasioita, ja moni ymmärtää kyllä tilanteen. On paljon myös oppilaita, joille hajusteista aiheutuu erilaisia oireita, opettaja Satu Peltonen toteaa.

Liikuntatuntien jälkeen on monella yläkoululla ilma kemikaaleja sakeanaan. Suihku korvataan nykyisin deodoranttia tai hajuvettä lisäämällä, kertovat myös Pielisjoen koulun oppilaat.

Moni nainen käyttää päivittäin ihollaan yli 500 kemikaalia

Erilaisten hajusteiden määrä on kasvanut vaivihkaa. Pelkästään kehon hoitoon käytettävien tuotteiden kemikaalimäärät ovat huikeita.

Deodoranttivalmistaja Bionsenin tekemä kysely kertoo keskivertonaisen käyttävän ihollaan peräti 515 eri kemikaalia.

Shampoot, hiustenhoitoaineet, ihovoiteet, deodorantit ja hajuvedet muodostavat melkoisen tuoksucocktailin. Lisänä ovat vielä vaatteiden pesu- ja huuhteluaineiden tuoksut.

Kodin puhtaanapitoon käytettävät tuotteet lisäävät tuoksukuormaa entisestään. Julkisissa tiloissa vastassa on ammattilaisten käyttämät puhtaanapitoaineet tuoksuineen.

Yksittäisten tuotteiden sisältämät kemikaalimäärät eivät useinkaan käy ilmi tuoteselosteista, eivät myöskään vaikuttavat aineet.

Suosittelemme sinulle