Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Musiikkitoimittaja Cohenista: Oman tiensä kulkija, jonka poismeno jättää ison aukon musiikkimaailmaan

Ylen musiikkitoimittaja Jake Nyman seurasi laulaja-lauluntekijä Leonard Cohenin tuotantoa vuosikymmeniä.

Leonard Cohen.
Leonard Cohen kiertueella Rotterdamissa 2013. Kuva: Paul Bergen / EPA
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkän linjan musiikkitoimittajan Jake Nymanin mukaan Leonard Cohenin poismeno jättää musiikkimaailmaan ison aukon. Hän kuvailee Cohenia oman tiensä kulkijaksi, mystikoksi, jonka lauluissa oli paljon kauneutta. Laulaja-lauluntekijä Cohen kuoli 82-vuotiaana.

– Hän on omalla tavallaan korvaamaton. Turha lähteä vertailemaan häntä muihin, koska hän oli niin oman tiensä kulkija. Hän loi oman tyylinsä ja hänen musiikillinen perintönsä on hieno, sanoo Nyman.

Hän kuvailee Cohenia lauluissaan kirjalliseksi. Nymanin mukaan laulut olivat hyvin tekstipainotteisia ja aika yksinkertaisia. Nyman sanoo Cohenin esittäneen kappaleet omalla, aika karulla mutta erittäin kiehtovalla tyylillä.

– Hänen lauluäänensä on hyvin matala. Teemoissa hän käsittelee uskontoa, juutalaisuutta ja tietenkin on myös rakkauslauluja, mutta niissäkin hän on aika poikkeuksellinen, Nyman sanoo.

Nyman kertoo tehneensä ensimmäisen radio-ohjelmansa vuonna 1972 juuri Cohenista.

– Hänellä oli hyvä, luova kausi 1960–70-lukujen taitteessa, ennen kuin se vähäksi aikaa notkahti. Hän tuli tavallaan takaisin suuren yleisön tietoisuuteen 1980-luvulla, jolloin hänellä oli isompia hittejä, kuten Hallelujah. Sitten hän teki isoja kiertueita ja kävi Suomessakin useampaan kertaan.

Nymanin mukaan Cohen oli ristiriitainen persona, jonka lauluissa etenkin 1960–70-luvuilla kuului pasifismi.

–  Muistan, että hän olisi sanonut lauseen "Olen anarkisti, mutta en pysty heittämään pommia", eli hyvin ristiriitainen siinä mielessä. Hänhän yritti Jom kippur -sodan aikana päästä taistelemaan Israelin joukoissa. Voidaan puhua aika ristiriitaisesta kaverista, jonka lauluissa oli hirveä määrä kauneutta, sanoo Nyman.

Yle Radio Suomessa on erikoislähetyksiä Cohenin kuoleman takia. Tänään perjantaina Yöradion ensimmäinen tunti (klo 23) on omistettu Cohenin musiikille. Jake Nymanin Popradio sunnuntaina klo 11 on kokonaan omistettu Leonard Cohenille.

Suosittelemme