Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Optikkojen tekemät silmänpohjakuvaukset jakavat mielipiteitä

Silmälääkärit ja optikot katsovat silmänpohjakuvauksia eri kulmista. Lääkärien mielestä osa kuvauksista aiheuttaa turhaa huolta potilaille.

Optikko pitelee punaisia silmälaseja kädessään suurentavan peilin edessä.
Kuva: Yle / Ville Pisto
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Silmänpohjakuvaukset herättävät keskustelua ja vääntöä. Silmälääkärit ovat kummeksuneet optikkoliikkeiden intoa tarjota silmänpohjakuvauksia.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä lääketieteen tohtori, silmätautien erikoislääkäri Pasi Vottonen arvioi, että asiaan liittyy ainakin osin taloudellisia intressejä.

– Optikkoliikkeet haluavat asiakkaita ja myydä palveluita. Uskon, että tässä ollaan myös valmistautumassa sote-uudistukseen. Sitä kautta asiakaskuntaa siirtyisi optikkoliikkeisiin ja niiden yhteydessä saattaa olla tulevaisuudessa myös jonkinlaista silmälääkäritoimintaa.

Pasi Vottosen mielestä optikkojen tekemien silmänpohjakuvausten takia tulee jonkin verran myös turhia silmälääkärikäyntejä.

– Potilas huolestuu kun optikon ottamassa kuvassa todetaan joitain häiriötä silmässä. Sitten vastaanotolla silmälääkäri toteaa, ettei asiakkaan silmästä välttämättä mitään löydy. Eli potilaille aiheutuu välillä täysin turhaa huolta silmänpohjakuvista.

– Olen muutamien optikkojen kanssa keskustellut. He ovat olleet sitä mieltä, että optikkojen tehtävä on silmälasien määrääminen. Ei valokuvien ottaminen tai diagnostiikka. Se ei kuulu optikkojen koulutukseen, sanoo Vottonen.

Silmätautien erikoislääkäri Pasi Vottonen muistuttaa, että silmälääkärin koulutus vie vuosia ja senkin jälkeen on edelleen hankaluuksia tehdä diagnostiikkaa, että mistä oikeasti on kyse. Vottonen epäilee, kuinka optikot pystyvät nopealla aikataululla kouluttautumaan siihen.

Optikko rauhoittelee tilannetta

Kuopiolainen optikkoyrittäjä Arto Kankkunen haluaa välttää vastakkainasettelua silmänpohjakuvauksissa optikkojen ja silmälääkärien välillä. 25 vuotta optikkona työskennellyt Kankkunen vertaa asiaa verenpaineen mittaukseen.

– Sairaanhoitaja mittaa asiakkaan verenpaineen ja huomaa, että paine on korkea. Hoitaja sanoo asiasta asiakkaalle, mutta mahdollinen lääkintä jää lääkärin päätettäväksi. Samalla tavoin optikon ammattitaito riittää silmänpohjakuvaukseen. Jos kuvassa näkyy jotain epätavallista, niin asiakkaan tilannetta arvioi sitten silmälääkäri.

Optikko Arto Kankkunen pohtii myös, onko olemassa turhia tutkimuksia. Kankkusen mielestä on tärkeää saada varmuus, jos kuvassa ilmenee jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

– Tyhjänpäiväinen kiistely silmänpohjakuvista on turhaa. Pitää lähteä asiakkaan parhaasta. Silmänpohjakuvaus ei tee autuutta. Optikon ammattitaitoon kuuluu katsoa silmänpohjat tietynikäisiltä asiakkailta ja riskiryhmiltä.

Kuopiolainen optikkoyrittäjä Arto Kankkunen painottaa silmänpohjakuvauksissa yhteistyötä optikkojen ja silmälääkärien kesken. Kankkusen mielestä on unohdettava kissanhännänveto siitä, kuka silmänpohjakuvia ottaa.

Suosittelemme sinulle