Hyppää sisältöön

Terrafamelle 100 miljoonaa lisää – Rahoitusneuvottelut käynnissä, voivat jatkua myös vuodenvaihteen yli

Olli Rehnin mukaan kaivoksen tilanne on parantunut sekä ympäristöasioiden että operatiivisen toimintaan liittyneiden epävarmuuksien osalta.

Kaivinkone lastaa louhetta kuorma-autoon avolouhoksessa. Kuva: Talvivaara

Terrafamen kaivokselle esitetään sadan miljoonan euron lisäpääomitusta. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan kaivoksen tilanne on tällä hetkellä parempi kuin aiemmin, ja esimerkiksi ympäristöturvallisuudessa on tapahtunut hänen mukaansa merkittävää kehitystä. Myös operatiiviseen toimintaan liittyvien epävarmuuksien katsotaan olennaisesti pienentyneen.

– Välttämätön edellytys oli, että ympäristöasiat on saatu hallintaan, Rehn kommentoi jatkoajan ja lisärahoituksen myöntämistä.

Myös kaivoksen ylösajo on sujunut budjetoitua pienemmillä kustannuksilla.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsikin esitystä, jonka mukaan vuoden 2017 talousarvioesitystä täydennetään 100 miljoonan euron lisäpääomituksella Terrafamelle.

Samalla päätettiin, että neuvottelut yhtiön yksityisestä rahoituksesta voivat venyä tarvittaessa myös vuodenvaihteen yli. Mahdollisten ulkopuolisten rahoittajien tilannetta Rehn ei halua kuitenkaan kommentoida vielä tässä vaiheessa.

– Neuvotteluja on käynnissä, mutta en halua lähteä vaikeuttamaan neuvottelutilannetta avaamalla mahdollisia nimiä tässä vaiheessa, Rehn sanoo.

Elinkeinoministeri Olli Rehn Kuva: Yle

Lisärahoituksesta neuvotteluvaraa

Rehnin mukaan tavoitteena on edelleen varmistaa yhtiön jatkorahoitus kuluvan vuoden loppuun mennessä.

– Terrafame Oy:n kehitys on ollut myönteistä viime aikoina, ja sen takia osoittaaksemme luottamusta yritykseen ja parantaaksemme sen edellytyksiä neuvotella myönteinen neuvottelutulos valtio-omistajan, yrityksen ja työntekijöiden kannalta, päätimme tästä sadan miljoonan euron lisäpääomituksesta. Tulemme arvioimaan ensi vuoden mittaan tilanteen kehitystä ennen kaikkea siinä valossa, miten nämä rahoitusneuvottelut onnistuvat, ja siinä valossa, miten yrityksen käyttökate ja tulos kehittyvät, Rehn totesi asiasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin valtio oli luvannut rahoittaa vakavien ympäristö- ja kannattavuusongelmien kanssa painineen kaivoksen ylösajoa vain vuoden 2016 loppuun.

– Lisärahoitus on meille erittäin merkittävä ja antaa meille mahdollisuuden käydä näitä neuvotteluita, Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kommentoi.

"Toiminnan jatkuminen ensisijainen vaihtoehto"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi aiemmin tänään, että ensisijaisesti pyritään ulkopuolisen rahoituksen löytämiseen.

– Pyrimme ensisijaisesti sellaiseen ratkaisuun, että ulkopuolista rahoitusta löytyy, ja valtio tässä vaiheessa tulee mukaan myöskin omalla pääomituksella. Joka tapauksessahan tarvitsemme lisää rahaa kaikissa vaihtoehdoissa yhtiöön, mutta lähdemme siitä, että tuo valtion rahoitus pitkässä juoksussa on sitten tässä, Sipilä kommentoi.

Sipilä kuvaili kaivoksen toimintaedellytysten olevan tällä hetkellä aivan toisella tasolla kuin silloin, kun asiaa edellisen kerran käsiteltiin.

– Lähdemme nyt siitä, että yhtiön toiminnan jatkuminen on se ensisijainen vaihtoehto, Sipilä sanoi aiemmin päivällä.

Terrafame jatkaa Sotkamossa kaivostoimintaa, jonka se osti elokuussa 2015 Talvivaara Sotkamolta.

Korjattu 11.11. klo 19.40: Terrafame osti vuonna 2015 kaivostoiminnan Talvivaara Sotkamolta eikä pörssiyhtiö Talvivaaralta kuten jutussa alun perin sanottiin.

Suosittelemme sinulle