Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maakotkat liitävät taas Skotlannin taivaalla

Skotlannin epävirallisen kansallislinnun kanta ei ole enää vaarantunut.

Ammuttu maakotka Pohjanmaan Villieläinhoitolassa.
Tämä maakotka lentelee Suomessa Pohjanmaalla. Lintua ammuttiin, mutta se saatiin hoidettua kuntoon. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Skotlannin maakotkakanta on vahvistunut 15 prosenttia runsaan vuosikymmenen takaisesta laskennasta. Suotta eivät monet pidä maakotkaa Skotlannin kansallislintuna: tutkijoiden mukaan maakotkia ei todennäköisesti ole enää lainkaan muualla Britanniassa.

Skotlannissa niiden tulevaisuus näyttää nyt valoisalta. Kun maakotkapareja vuonna 2003 laskettiin 442, nyt päästiin 508 pariin. Itä-Skotlannissa kanta kuitenkin kaipaa vielä vahvistamista, kerrotaan lintujensuojelujärjestö RSPB:stä.

Sen edustajan Duncan Orr-Ewingin mukaan maakotkien eduksi ovat koituneet lisääntynyt satelliitti- ja muu seuranta sekä lintukantaa vähentäneistä laittomuuksista kiinni jääneiden koventuneet rangaistukset

Andrew Bachell Skotlannin luontoa vaalivasta SNH-järjestöstä sanoo, että on erityisen ilahduttavaa nähdä maakotkien palanneen alueille, joissa niiden vaino oli aiemmin pahinta. Hänkin kuitenkin kaipaa lisää maakotkia itäisen Ylämaan vuorten ylle. 

Pesissä jopa kolmosia

Suojelujärjestöt ja maanomistajat, etenkin metsästäjät, ovat aiemmin ottaneet yhteen kotkakysymyksessä. Skotlannin metsänvartijoiden liitto SGA kuitenkin sanoo olevansa iloinen maakotkakannan elpymisestä.

SGA on pitänyt viime vuosina omaa laskentaa ja sanoo, että tulokset ovat yhteneväiset RSPB:n laskennan kanssa. Pesissä on nähty jopa harvinaisia kolmosia, SGA:n johtaja Alex Hogg kertoi Britannan lehdistölle.

Suomessa maakotka on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi. Viime vuonna pesintä onnistui melko hyvin, arvioi metsähallitus vuosittaisessa maakotkaraportissaan. Suomessa on arviolta 340–442 maakotkaparia elli parhaimmillaan juuri saman verran kuin Skotlannissa.

Suosittelemme