Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näkökulma: SDP:n päänsärky on puoluejohtajan vetovoima

Ylen kysely SDP:n puoluevaltuuston jäsenille nosti esille sen mikä on pinnan alla kuohunut pitkään. SDP on hämmennyksen tilassa ja jakaantunut useisiin leireihin.

Riikka Uosukainen
Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Riikka Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Antti Rinne saa kyselyssä jatkomandaatin puoluevaikuttajien niukalta enemmistöltä, mutta vapaamuotoisista vastauksista käy ilmi, että tuki ei ole varauksetonta. Eniten valtuutettuja näyttää kiusaavan ajatus Rinteestä pääministerinä. Siihen viitattiin useissa, myös Rinteen tukijoiden vastauksissa.

Ajan henki edellyttää johtavilta poliitikoilta karismaattisuutta ja kykyä viestiä yksinkertaisesti. Puoluevaltuutettujen vastauksissa tuskaillaan, että juuri nämä vaaditut vahvuudet ovat paljastuneet Rinteen heikkouksiksi.

Demarien tuska saa vahvistusta puolueiden omaan käyttöönsä tilaamasta TNS Gallupin puoluebarometrista. Siinä pyydetään kansalta arvioita puolueiden ja puoluejohdon eri ominaisuuksista.

Barometrissa puheenjohtajan arvostusta mittaavat selkeimmin arvio taitamattomista ja vetovoimaisista johtajista.

Viime keväänä taitamattomimmat johtajat löytyivät kokoomuksesta ja perussuomalaisista, mutta syksyn mittauksessa kaikki näyttävät perussuomalaisia lukuun ottamatta parantaneen suoritustaan. Perussuomalaiset ovat nousseet taitamattomien johtajien kärkipaikalle ja SDP on kakkosena.

Vetovoimaisten johtajien jumbosijat ovat olleet aiemminkin vasemmistopuolueilla, mutta syksyllä siihen tuli muutos. SDP jysähti jumbosijalle ja Vasemmistoliitto lähti nousuun. SDP:n johtoa kuvaa syksyllä vetovoimaiseksi vain 5% vastaajista (7% kevät 2016). Vasemmistoliitto yli kaksinkertaisti kevään lukemansa 6%:sta syksyn 14%:iin ja pyyhälsi vetovoimassa perussuomalaisten ohi. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaihtui kesällä Li Anderssoniin.

Tunnelma SDP:n eduskuntaryhmässä on ollut syksyllä jännittynyt. Kohahdus eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin ylläpitämistä puhujalistoista oli taitavasti masinoitu paljastus ennen puheenjohtajakisaa. Peli on kovaa kun panoksena on jopa pääministerin paikka.

Ylen kysely puoluevaltuustolle tarjosi Rinteelle hyviä ja huonoja uutisia. Hänellä on puolue-eliitissä enemmistön tuki, mutta ei itsestäänselvää voittajan asemaa. Rinteen omaa ilmoitusta jatkohaluista odotetaan viikon kuluttua. Tällä hetkellä käytäväpuheissa pidetään todennäköisenä, että hän katsoo pelin loppuun ja pyrkii jatkoon.

Suosittelemme