Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trumpin Yhdysvallat hylkää Pariisin ilmastosopimuksen, väittää uutistoimistolähde

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Donald Trump aikoisi irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta mahdollisimman ripeästi.

Trump presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyssä Houstonissa, Texasissa, helmikuussa 2016.
Trump presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyssä Houstonissa, Texasissa, helmikuussa 2016. Kuva: Larry W. Smith / EPA
Kirsti Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pariisin ilmastosopimuksen voimaan astumisesta on vain runsas viikko, mutta Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos saattaa keikauttaa sopimuksen nurin niskoin.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valittu Donald Trump aikoisi irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta, ja vieläpä mahdollisimman pian.

Trumpin valtaan astumista valmistelevassa tiimissä työskentelevän nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan tammikuussa virkaan astuva republikaanipresidentti miettii keinoja irtautua sopimuksesta sen sääntöjä nopeammin.

Yhdysvallat on itse määritellyt itselleen päästövähennykset ja ratifioi Pariisin sopimuksen kaksi kuukautta sitten. Yhdysvallat on siten oikeudellisesti sitoutunut siihen.

Tavoitteiden toteuttamatta jättämisestä ei kuitenkaan koidu mitään rangaistuksia.

Yhdysvallat on sidottu sopimukseen neljäksi vuodeksi, mutta uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan juuri tämän Trump yrittää nyt kiertää. Siksi Trump harkitsee muun muassa presidentin määräysvallan käyttämistä poistaakseen Yhdysvaltain allekirjoituksen sopimuksesta.

Kiinalaisten salajuoni

Sitä, että Trump pohtisi ilmastosopimuksesta irtautumista ei voi pitää varsinaisena yllätyksenä: hän on toistuvasti sanonut joko neuvottelevansa Pariisissa vajaa vuosi sitten sorvatun sopimuksen uusiksi tai hylkäävänsä sen kokonaan.

Hyvältä ei näytä sekään, että Trumpin siirtymävaiheen valinta Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston johtoon on Pariisin ilmastosopimusta laittomana pitävä Myron Ebell.

Kampanjoidessaan Trump muun muassa sanoi ilmastonmuutoksen olevan kiinalaisten salajuoni. Demokraatit ovatkin keväästä asti pelänneet, että Trump voisi purkaa Yhdysvaltain mukanaolon Pariisin ilmastosopimuksessa.

Toisaalta, maailman ainoan suurvallan johtoon politiikan ulkopuolelta astuvan Trumpin todellisista linjauksista on toistaiseksi hyvin vähän varmaa tietoa. Se, että Trump nimitti ilmastoskeptikkona tunnetun Ebellin ympäristönsuojeluviraston johtoon, ei kuitenkaan lupaa hyvää.

Päästöjätti Yhdysvallat

Lähes 200 maata sopi viime joulukuussa Pariisissa, että ilmaston lämpeneminen pyritään pysäyttämään selvästi alle kahteen asteeseen. Jos Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta, heikkenee sopimuksen voima merkittävästi.

Marrakeshissa viikko sitten alkaneessa ilmastokokouksessa Trumpin valinta maailman toiseksi suurimmista kasvihuonepäästöistä vastuussa olevan maan johtoon aiheutti huolta jo tuoreeltaan. Ensi viikon perjantaihin jatkuvassa ilmastokokouksessa keskitytään miettimään, miten sopimus pannaan täytäntöön.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry sanoi sunnuntaina jatkavansa työskentelyä sopimuksen täytäntöön panemiseksi ja huomautti, että esimerkiksi tulvien ja vaarallisten myrskyjen kasvava määrä todistavat ilmaston lämpenemisestä.

Juttua on täydennetty 13.11. klo 14.24. Juttuun on lisätty tieto, että vaikka Yhdysvallat on oikeudellisesti sitoutunut Pariisin sopimukseen, niin sen toteutumatta jättämisestä ei koidu rangaistuksia.

Suosittelemme sinulle