Hyppää sisältöön

Voimakas maanjäristys Uudessa-Seelannissa – kaksi on kuollut

Maanjäristys tapahtui lähellä Eteläsaaren suurinta kaupunkia Christchurchista, jossa oli paha järistys myös vuonna 2011.

Voimakas maanjäristys Christchurchin lähellä aiheutti vaurioita rakennuksille ja teille. Osa teistä jouduttiin sulkemaan.
Voimakas maanjäristys Christchurchin lähellä aiheutti vaurioita rakennuksille ja teille. Kuva: EPA / DAVID ALEXANDER
Saara Hirvonen

Uudessa-Seelannissa ainakin kaksi ihmistä on kuollut voimakkaan maanjäristyksen ja sitä seuranneiden jälkijäristysten ravisteltua saarivaltiota. Viranomaiset varoittivat myös tsunamivaarasta.

Poliisin mukaan yksi henkilö kuoli Kaikouran rannikkokaupungissa ja toinen lähellä Mt. Lyfordin hiihtokeskusta. Lisäksi satoja turisteja on jouduttu evakuoimaan hotelleista.

Pääministeri John Keyn mukaan kuolonuhreja ei uskota olevan enempää, mutta tilanteesta ei vielä ole sataprosenttista varmuutta.

Teitä poikki, rakennuksia vioittunut

7,4 magnitudin järistys tapahtui lähellä Uuden-Seelannin Eteläsaaren suurinta kaupunkia Christchurchia, ja sen keskus oli noin 90 kilometriä kaupungista pohjoiseen. Joissakin lähteissä järistyksen voimakkuudeksi ilmoitetaan 7,8.

Maanjäristys aiheutti vahinkoa rakennuksille ja tiestölle. Osa teistä on jouduttu sulkemaan. Tuhoalueelle lennätetään avustusjoukkoja helikoptereilla. Lisäksi sähköt ja puhelinyhteydet ovat olleet poikki. Järistys katkaisi tilapäisesti jopa Uuden-Seelannin hätänumeroyhteyden, 111.

Pääministeri Key kertoi viranomaisten julistavan maahan kansallisen hätätilan. Järistysalueen läheisyydessä asuvia ihmisiä on kehotettu jäämään koteihinsa maanantaina, sillä monissa suurissa rakennuksissa on merkkejä rakenteellisista jännityksistä, ja ne on tarkastettava.

Kaupungin lähiliikennejunien liikennöinti on keskeytetty. Liikenne avataan jälleen vasta sen jälkeen kun kaikki kaupungin sillat ja tunnelit on tarkastettu.

Useita voimakkaita jälkijäristyksiä

Alueella on ollut pääjäristyksen jälkeen useita jälkijäristyksiä. Monet niistä ovat olleet voimakkuudeltaan yli viisi. 

Viimeisin jälkijäristys oli voimakkuudeltaan 6,8. Uutistoimistot ilmoittivat viimeisimmästä järistyksestä aamuyöllä noin kello 2:45 Suomen aikaa.

Paikallisten asukkaiden mukaan järistys kesti noin kolmen minuutin ajan, ja lisäksi pääjäristystä seurasi useita voimakkaita jälkijäristyksiä.

Viranomaiset varoittivat myös tsunamivaarasta. Ensimmäiset tsunamiaallot havaittiin Eteläsaaren Kaikourassa ja Pohjoissaaren Wellingtonissa myöhään sunnuntaina Suomen aikaa.

Kaikourassa aaltojen kerrottiin olleen noin kaksimetrisiä. Viranomaiset kuitenkin varoittivat, etteivät ensimmäiset aallot ole aina voimakkaimpia.

Edellinen suuri maanjäristys Christchurhin lähistöllä tapahtui helmikuussa 2011. Siinä kuoli 185 ihmistä.

Uusi-Seelanti sijaitsee Australian ja Tyynenmeren mannerlaattojen saumakohdassa niin kutsutulla tulikehällä. Vuosittain alueella tapahtuu noin 15 000 maanjäristystä.

Lähteet: Reuters, AP

Suosittelemme sinulle