Hyppää sisältöön

Lähes kolmannes tehovalvonnassa tarkastetuista taksifirmoista kärähti harmaasta taloudesta

Tyypillisimpiä virheitä ovat tulojen salaaminen ja yksityiskulujen lisääminen kirjanpitoon. Verohallinnon mukaan virheissä voi olla kyse myös tietämättömyydestä.

Taksitolppa
Verohallinto aloitti taksitoimialan tehostetut verotarkastukset loppuvuonna 2015. Projekti jatkuu ensi kevääseen. Kuva: Sini Ojanperä / Yle
Riikka Valtonen

Taksitoimialan tehostetuissa verotarkastuksissa puutteita on havaittu peräti 60 prosentilla tarkastetuista tapauksista. Lähes kolmanneksen kohdalla tehtiin merkittäviä harmaaseen talouteen liittyviä havaintoja, kuten tulojen salaamista.

Verohallinnon tarkastukset on kohdistettu Verohallinnon mukaan pääosin toimijoihin, joiden kohdalla on havaittu riski väärin toimimisesta. Lokakuun loppuun mennessä tarkastuksia on valmistunut yli 180 kappaletta, ja niiden perusteella määrättävät jälkiverot ovat olleet keskimäärin 10 000 euron luokkaa.

Tyypillisimpiä virheitä Verohallinnon mukaan ovat olleet tulojen salaaminen ja yksityiskulujen lisääminen kirjanpitoon. Verohallinto kuitenkin korostaa, että virheet eivät aina ole tarkoituksellisia, vaan kyse voi olla myös tietämättömyydestä veroasioiden hoitoon liittyen.

– Suuri osa taksiautoilijoista on rehellisiä yrittäjiä, vaikka tarkastustulosten perusteella näyttääkin siltä, että toimialalla on paljon harmaata taloutta, sanoo taksitoimialan verotarkastusprojektia vetävä tarkastuspäällikkö Onni Kulla.

Puutteet ovat voineet liittyä myös esimerkiksi siihen, ettei taksamittarista tulostettavissa olevia mittariraportteja ole liitetty osaksi kirjanpitoaineistoa.

Taksien verovalvontaprojektissa valvotaan luvanvaraisen taksiliikenteen harjoittajia. Verohallinto aloitti taksitoimialan tehostetut verotarkastukset loppuvuonna 2015. Projekti jatkuu ensi kevääseen.

Suosittelemme sinulle