Hyppää sisältöön

Joka viides suomalainen kärsii siitä: A2 Yksinäisyys-ilta kysyy, miksi yksinäisyys tappaa

”En muista koska olisin viimeksi koskettanut ketään. Edes kätellyt. Viikkokausiin ei ole mitään juteltavaa paitsi kaupan kassalle moi ja kiitos."

Kuva: Jukka Lyytikkä / Yle

Se ei katso ikää, sukupuolta tai yhteiskuntaluokkaa. Yksinäisyys voi yllättää kenet tahansa. Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus ja joka kymmenes, eli puoli miljoonaa meistä, usein. Joka kahdeskymmenes on jatkuvasti yksin. Eniten yksinäisyyttä koetaan nuoruudessa ja vanhana.

– Yksinäisyys nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 45 prosentilla. Huomattava ylipaino nostaa riskiä 20 prosentilla ja alkoholin liikakäyttö 30 prosentilla, summaa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen viitaten Chicagon yliopiston psykologian professori John Cacioppon tutkimusryhmien tietoihin (siirryt toiseen palveluun).

– Yksinäisyyden terveysvaikutukset ovat merkittävät. Yksinäisyys näkyy stressihormonien määrässä, immuunijärjestelmän toiminnassa ja sydämen terveydessä, Valtonen jatkaa.

A2-ilta pyysi yksityishenkilöitä, järjestöjä ja tutkijoita kertomaan, mikä on oleellista yksinäisyydestä puhuttaessa. Saimme paljon koskettavaa postia myös siitä, miltä yksinäisyys tuntuu.

"Ainoa lämpö mun elämässä on tietokone, joka lämmittää yksiötä." Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Ajatus kuolemasta lohduttaa

”Yksinäisyys tyhjentää elämän ja sairastaa ruumiin. Lihakset ovat jatkuvasti jännittyneet, varsinkin viikonloppuisin on kovat migreenit. Ajatus kuolemasta tuntuu lohduttavalta, sillä yksinäisyys sattuu. Joulun aika on pelottavaa, silloin yhteenkuuluminen korostuu.” – Ellie

”Ahdistus on esiintynyt selvimmin vatsaongelmina, kipuina ja ruoansulatushäiriöinä, joiden vuoksi olen saanut ylioppilaskirjoituksissa erityisjärjestelyjä.” – Nainen, 24 v.

”Yksinäisyys kuristaa hitaasti hengiltä. Kaikki kapenee, näköala, värisävyt, kiinnostuksen aiheet. Käpristyy hiljaa oman tyhjyytensä ympärille. Lopulta on jäljellä vain ihmisen kuori. Sitten ei mitään.”- Karhu

”Se on sellainen tyhjiö, missä asiat eivät etene.” – Masa

”Ja siihen vielä pelko tulevaisuudesta: kun ei jaksa, kykene, ymmärrä, osaa… Ymmärrän hyvin ikääntyvien itsemurhat – ei niissä ehkä elämästä haluta luopua, vaan päästä vaikeuksista ja peloista eroon.” - Rantahiekka

Sadoittain samantyyppisiä kirjeitä

– Juuri tämän tyyppisiä kirjeitä meillä on sadoittain, sanoo yksinäisyyttä pitkään tutkinut professori Juho Saari Tampereen yliopistosta. Hänen toimittamansa kirja Yksinäisten Suomi julkaistiin tänä syksynä.

– Yksinäisyys on hyvin kehollinen asia. Ihmiset oksentavat sitä, kokevat fyysistä pahoinvointia, pahaa oloa ja tyhjyyttä. Mikään muu tekijä ei ole niin vakava hyvinvoinnin ja terveyden kannalta kuin yksinäisyys. Se muuttaa aivojen rakennetta, masentaa, aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia ja todennäköisesti osteoporoosia, hän sanoo.

18–24-vuotiaat suomalaiset ovat kaikkein yksinäisimpiä. Kuva: Noomi Ljungdell / Yle

Sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta Suomen Punaisen Ristin Ystävätoiminnasta haluaa nostaa esiin yksinäisyyden näkymättömyyden.

– Se voi koskettaa ketä tahansa meistä, kaiken ikäisiä ja kaikissa elämäntilanteissa olevia. Yksinäiset kokevat usein itsensä näkymättömiksi, eivätkä tule kohdatuksi. Kukaan ei huomaa heitä, hän kirjoittaa.

Kosketusta vain parturissa

A2-illan keskustelussa kokemukset yksinäisyydestä ovat karuja.

”Aino lämpö mun elämässä on tietokone, joka lämmittää mun tulitikkuaskin kokoista yksiötä.” – Wursti

”Huippuhetket ovat kun käyn kävelyllä ja tervehdin vastaantulijoita, jotka tuskin vastaavat. Olemmehan ruuhka-Suomessa, Vantaalla. Parhaimpina päivinä puheen määrä jää noin 20 sanaan. Itken päivisin, mietin, mistä saisin voimia jaksaa jokapäiväistä yksinoloa.” -Millaaaa

”Fyysistä kosketusta saan ainoastaan parturissa ja omassa työssä, jossa se kuuluu työn kuvaan.” – Lumimies

”Kampaajalla hävettää käydä, sillä hän kysyy joulusuunnitelmista ja mitä teen viikonloppuisin. En voi kertoa, että elämä on tyhjää, nolottaa. Miksi minun pitäisi elää rakkaudettomassa ja välinpitämättömässä maailmassa?” – Ellie

Kasautuu yhteiskunnan pohjalle

– Yksinäisyyteen liittyy poikkeuksetta häpeän kokemus. Ihmiset lähtevät kotoa pois juhlapyhien aikana, ettei tulisi käsitystä että ovat yksin. Minulle kirjoitti keski-ikäinen mies joka menee motelliin jouluksi, jotta tulee se vaikutelma että hän olisi ystävien tai sukulaisten luona, professori Juho Saari vahvistaa.

Hänestä yksinäisyys on samanlainen yhteiskunnallinen ongelma kuin tupakanpoltto, ylipaino ja perheväkivalta.

– Se kasautuu yhteiskunnan pohjalle ja huono-osaisuuden notkelmiin. Siellä yksinäisyyttä on paljon enemmän kuin väestössä keskimäärin, Saari sanoo.

– Arvioiden mukaan 40 prosenttia yli 85-vuotiaista vanhuksista kokee itsensä yksinäiseksi. Jos tätä aukkoa ei voida kuroa umpeen, meillä on käsissämme melkoinen ongelma, hän jatkaa.

Professori Juho Saari Tampereen yliopistosta ennustaa, että yksinäiset, vuokralla olevat vanhat naiset täyttävät leipäjonot tulevaisuudessa. Kuva: Arja Lehto / Yle

Nuoret kaikkien yksinäisimpiä

Raha-automaattiyhdistyksen viime vuonna teettämä tutkimus (siirryt toiseen palveluun)kuitenkin yllätti: kävi ilmi, että kaikkein yksinäisimpiä ovat 18–24-vuotiaat suomalaiset.

Dosentti ja yliopistotutkija Niina Junttila Turun yliopistosta on paneutunut lasten ja nuorten yksinäisyyteen jo 16 vuoden ajan. Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu lasten yksinäisyyden muuttuneen syrjään vetäytymisestä itsetuhoisuudeksi, vakavaksi masentuneisuudeksi ja ahdistuneisuudeksi. Yksinäiset myös tekevät enemmän itsemurhia.

– Meidän pitäisi aikuisina huomioida lasten, nuorten ja nuorten vanhempien yksinäisyys, ennen kuin se muuttuu ahdistukseksi, joka tulee kalliiksi, hän sanoo.

Ainoa kontakti kaupan kassa

”Olen 21-vuotias nainen. Ainoat ihmiskontaktini ovat kaupan kassa ja pakolliset virastot… Mikään ei kuitenkaan muutu, joten miksi edes pitäisi jaksaa? Kukaan tuskin edes huomaisi kuolemaani. Puoleen vuoteen olen kirjoitellut netin kautta kaksi kertaa entisen kaverini kanssa, molemmilla kerroilla korkeintaan muutaman minuutin.” – Jenni

”Yksinäisyys on kuin tahra, jota on vaikea saada pois. Tärkeää on siksi aloittaa yksinäisyyden torjuminen jo lapsena.” – ELK

”Olen opiskellut neljä vuotta korkeakoulussa ja nämä ovat olleet elämäni yksinäisimmät vuodet. Pelkään alkoholia; en ole koskaan juonut känniä ja fuksivuoden riennot olivat lähinnä kutsuja bileisiin, ja niihin pelotti aivan saatanasti mennä. Jo parissa kuukaudessa kaikki ympärillä juttelivat omissa piireissään ja minä en ollut missään niistä.” – arthurden

t

Yksinäisyyden tiedetään periytyvän vanhemmilta lapsille. Kuva: Ritva Tarkki / Yle

Professori Juho Saari painottaa, että yksin oleminen ja yksinäisyys ovat eri asioita. Ihminen voi olla yksinäinen myös parisuhteessa.

– Kun sitä tapahtuu parisuhteessa, yksinäisyys on erittäin syvää. Se on keskeinen eroa ennakoiva tekijä. Näitä on viisi prosenttia suomalaisista perheistä, hän sanoo.

– 2020-luvun suuri kysymys on, kuinka paljon yksinäisyyttä Suomi kestää? Jokainen suomalainen voi kohdata toisen suomalaisen katsomalla kasvoihin, sanomalla terve ja pitämällä työpaikalla ne näkymättömät ihmiset läsnä ottamalla heidät huomioon, Saari muistuttaa.

Yksinäisyydestä on tullut suomalaisten kansansairaus, sanoo professori Juho Saari. Kuva: Heli Mäkikauppila / Yle

Lapsi ei pidä yhteyttä

”Täällä on menossa suuntaus, että hienon ja toimivan yhteiskunnan merkki on, että kaikki asuvat yksin omassa asunnossaan, niin kehitysvammaiset kuin vanhuksetkin….” – MiriMari

”Viihdyn itsekseni, mutten haluaisi aina olla yksin. Yksinäisyys on julmaa. Lapsi ei pidä yhteyttä, ystävät ovat kaikonneet. Kaveritkin johonkin hävinneet. Ulkona tuiskuttaa. Puhelin ei soi.”

”Juhlapyhinä menen kauppaan ja ostan kaikkea ikään kuin porukalle, jotta näyttäisi siltä, että minulla olisi seuraa. Juhlan jälkeen kannan ylimäärän roskiin. Koteloidun ja laitan verhot kiinni ja valot pois. Päivät päättyvät kukin ajallaan. Lopulta minunkin päivät loppuvat.” –Vuosi-isä

”Kosketustakaan tartte, mutta olis edes läsnäolo.” - Pekka

Mitä kansantaudille nimeltä yksinäisyys voisi tehdä? Kuka voi vähentää yksinäisyyttä? A2 Yksinäisyys-ilta Yle TV2 keskiviikkona 23.11. klo 21.30 #a2ilta

Suosittelemme sinulle