Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mitä on suomalainen hygge? Miten sinä hyggeilet?

Suomalaisetkin osaavat nautiskella marraskuussa. Kertokaa miten, me kokoamme vastauksista ja kuvista selviytymisohjeet kaamokseen.

Lyhty laiturilla auringon laskiessa.
Suomalaista hyggeilyä? Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Lena Nelskylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Minähän olen hyggeillyt jo vuosia tietämättäni! Näin ajatteli moni luettuaan Ylen sunnuntai-iltana julkaiseman jutun nautiskelevaan oleiluun kannustavasta Tanskasta lähtöisin olevasta hygge-trendistä.

Niinpä. Sana hygge on monelle suomalaiselle uusi, eikä se oikeastaan edes käänny suomeksi. Hyggen kotimaassa Tanskassakaan sitä ei osata täysin selittää.

Hygge kun on enemmänkin tunne tai elämys kuin lista asioita. _Nu skal vi hygge os!  _Verbinäkin sitä käytetään.

Nu skal vi hygge os!

Tanskalainen

Hygge syntyy kun tekee jotain asiaa kiireettömästi, rennosti ja nautiskellen. Hyggen voi kohdata esimerksiksi sunnuntaibrunssilla ystävien kanssa, kävelylenkillä merenrannassa tai siinä hetkessä kun saa istua valmiiseen pöytään.

Kuten suuri ajattelija Nalle Puhkin joskus viisaasti sanoi tunteista puhuttaessa: "Sitä ei kirjoiteta, se tunnetaan sydämellä."

Hygge on juuri tällaisia vaikeasti määriteltäviä asioita, mutta se on varmaa, että suorittaminen ja tiukat aikataulut ei kuulu hyggeilyyn.

Tietoista hyvän olon tuottamista

Ylen haastattelema johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää Terveystalosta uskoo, että hyggeily voisi olla erinomainen apu kaamosväsymykseen.

– Hygge on mielenkiintoinen ilmiö ja tervetullut trendii. Siinä on kyse tietoisesta hyvän olon tuottamisesta ja ei pelkästään itselle vaan myös muille.

Kerro, mikä on sinun tapasi hyggeillä. Mitä suomalainen hyggeily voisi olla? Voit jakaa kuvan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #hyggeily. Parhaat vinkit ja kuvat julkaistaan Yle Uutisten verkkosivuilla. Voimme käyttää kuvia myös sosiaalisen median palveluissa.

Kysely ei ole enää käytettävissä.

Suosittelemme sinulle