Työeläkevakuuttaja Etera on tehnyt hallituksensa pitkäaikaisen jäsenen Marja Aarnio-Isohannin hoivakotiketjun kanssa useita huomattavia liiketoimia. Etera on näillä toimillaan ollut vauhdittamassa Esperi Care Groupin nopeaa kasvua.
Yhtiöiden taloudelliset siteet ovat moninaiset ja tiiviit. Etera omistaa Esperi Care Groupia ja se hoitaa myös hoivaketjun työntekijöiden eläkkeet. Esperin toimitusjohtaja ja osaomistaja Marja Aarnio-Isohanni on puolestaan ollut Eteran hallituksen jäsen vuodesta 2008.
Yhtiöt ovat tehneet keskenään lukuisia liiketoimia kuten kiinteistökauppoja. Etera on jouduttanut Esperi Caren kasvua myös kahdeksan miljoonan euron sijoituslainalla.
Etera kiistää, että Aarnio-Isohanni olisi omassa yritystoiminnassaan hyötynyt kaksoisroolistaan.
Etera on tehnyt viime vuosina yli sadan miljoonan euron arvosta kiinteistökauppoja myös rakennusliike YIT:n kanssa. Sen varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi on Eteran hallituksen puheenjohtaja. Aarnio-Isohannin osalta tilanne on kuitenkin hieman erilainen, sillä hän on henkilökohtaisesti myös hoivaketjun merkittävä omistaja yli kymmenen prosentin osuudella.
Etera on yksityinen työeläkeyhtiö. Se hoitaa kuitenkin lakisääteistä eläketurvaa ja yhtiön varallisuus on peräisin työntekijöiltä ja työnantajilta kerätyistä maksuista.
Oikeuden päätös avasi tiedot
Työeläkeyhtiöt joutuvat raportoimaan Finanssivalvonnalle huomattavat ja poikkeukselliset liiketoimet, joita ne tekevät asiakkaidensa kanssa. Viime kesään asti Finanssivalvonta kieltäytyi antamasta tarkkoja tietoja työeläkeyhtiöiden liiketoimista.
Hallinto-oikeus päätti elokuussa, että tiedot ovat julkisia. Tämä on tarjonnut mahdollisuuden tarkastella, keiden kanssa työeläkeyhtiöt tekevät esimerkiksi kiinteistökauppoja. Eteran ja Esperi Caren taloudellisten suhteiden tiiviys käy ilmi juuri näistä tiedoista.
Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen myös Etera julkaisi tietoja omilla nettisivuillaan. Yhtiö on raportoinut Finanssivalvonnalle huomattavista liiketoimista vuosina 2011–2016. Tietojen mukaan Etera on tehnyt Esperi Care -konsernin kanssa kiinteistökauppoja noin 3,7 miljoonalla eurolla, myöntänyt hoivayhtiölle kahdeksan miljoonan euron sijoituslainan ja tehnyt reilun miljoonan euron arvoisen vuokrasopimuksen.
Eteran julkaisemista tiedoista käyvät ilmi vain sellaiset vuosina 2011–2016 tehdyt liiketoimet, joiden arvo ylittää miljoona euroa. Etera vastasi ympäripyöreästi Ylen kysymykseen siitä, onko vastaavia liiketoimia tehty myös vuosina 2007–2010.
– (Tuolloin tehdyt) liiketoimet eivät poikkea merkittävästi vuoden 2011 jälkeen tehdyistä liiketoimista, viestintäpäällikkö Annukka Lalu vastasi.
Eterasta kerrotaan, että yhtiöiden välillä on ollut myös alle miljoonan euron arvoisia vuokrasopimuksia.
Ei muistanut isoja kauppoja
Marja Aarnio-Isohanni vastaa toimitusjohtajana Esperi Caren operatiivisesta eli käytännön toiminnasta. Eteran hallituksen jäsenenä Aarnio-Isohanni on puolestaan vastaamassa muun muassa Eteran hallinnon järjestämisestä.
Kun Yle kysyi hänen kaksoisroolistaan, Aarnio-Isohanni ei muistanut kaikkia edustamiensa yhtiöiden välisiä liiketoimia. Ulkomailta sähköpostitse tavoitettu Aarnio-Isohanni totesi aluksi, että Esperi Caren ja Eteran välillä on tehty vain kaksi kiinteistökauppaa. Myöhemmin Aarnio-Isohanni muisti vielä kolmannen järjestelyn.
Yksi näistä liiketoimista oli vuonna 2007 valmisteltu sopimus, jonka myötä Esperi perusti pääkonttorinsa ja hoivapalvelukeskuksen Eteran omistamaan Tilkan kiinteistöön Helsingissä. Heti seuraavan vuoden huhtikuussa Esperin työntekijöiden eläkkeet siirrettiin Eteran hoidettavaksi ja Aarnio-Isohanni valittiin Eteran hallitukseen.
“Toimitusjohtajan roolissa mukana”
Toinen Aarnio-Isohannin muistama liiketoimi koskee jämsäläisen hoivakodin yritysostoa kuusi vuotta sitten. Etera tuli sijoittajaksi hoivakodin kiinteistöön. Tässä järjestelyssä Aarnio-Isohanni myöntää olleensa mukana.
– Tämän neuvottelun hoiti meillä yritysostoista vastaava, mutta olin toimitusjohtajan roolissa mukana prosessissa. Tämä kiinteistöhanke on arvoltaan parisataatuhatta eli käytännössä merkityksetön, Aarnio-Isohanni kirjoittaa.
Kirjeenvaihdon päätteeksi Aarnio-Isohanni muistaa vielä tänä vuonna tehdyn vuokrasopimuksen Eteran kanssa.
– Viimeisimmän vuokrasopimuksen Seinäjoen Sagasta (Esperin tytäryhtiö) unohdin mainita. Näin siinä käy kun on lomalla ja pelkän ulkomuistin varassa, hän kirjoittaa sähköpostissaan.
Aarnio-Isohanni vakuuttaa, että Esperissä jokainen hanke kilpailutetaan kiinteistösijoittajien kesken.
– Omistajaksi valitaan se taho, jolta Esperi on saanut kilpailukykyisimmän tarjouksen. Yleisesti ottaen tällä hetkellä kiinteistösijoittajilla on kova kilpailu hyvistä kohteista. Esperin kohteet ovat kaikki uusia ja keskeisillä paikoilla ja me salkutamme hankkeet ja kilpailutamme kiinteistösijoittajan. Esperillä on yli 100 hoivakotia ympäri Suomea ja 30 uutta rakenteilla. Etera on pienin kiinteistösijoittajamme näillä muutamilla kohteilla.
Asetelma on erikoinen: Eteran hallituksessa istuva Aarnio-Isohanni omistaa itse 10,6 prosenttia Esperistä ja Etera puolestaan 4,4 prosenttia. Viime kesänä tehdyn omistusjärjestelyn myötä suurimmaksi omistajaksi tuli brittiläinen pääomarahasto ICG.
Aarnio-Isohanni vähättelee omaa kaksoisrooliaan osaomistajana ja toisen omistajan hallituksen jäsenenä.
– Omistukseen ja rahoitukseen liittyvä yhteistyö on pääomistajan ja Eteran välinen neuvottelu. Aikaisemmin omistusneuvottelut on käyty Capmanin ja nykyisin ICG:n kanssa, hän kirjoittaa.
“Esperi Carea ei ole suosittu erityisehdoin”
Eteran toimitusjohtajan Stefan Björkmanin mukaan työeläkeyhtiö ei ole suosinut Esperi Carea tai muitakaan Eteran asiakkaita liiketoimissaan.
– Me olemme keskinäinen yhtiö, jonka omistajia ovat asiakkaat. Silloin on luonnollista, että asiakkaat ovat myös hallituksessa ja hallinnossa noin yleensä mukana. Kaikki toimintatapamme on rakennettu niin, että Eteran etu turvataan myös silloin, kun tehdään asiakkaiden kanssa liiketoimia, Björkman sanoo.
Björkmanin mukaan Etera on muistuttanut hallituksen jäsenille, että he “pysyisivät taustalla”, kun varsinaisia sopimusten ehtoja eläkeyhtiön ja heidän yhtiönsä välillä neuvotellaan.
Björkman kertoo myös, että Esperi Care -konsernin kanssa tehtyjä liiketoimia ei ole käsitelty Eteran hallituksessa.
"Ei liittynyt työeläkkeiden siirtoon"
Eteran ja Esperin liikesuhteet ovat olleet hyvin tiiviitä viime vuosina. Marja Aarnio-Isohannin mukaan Etera ja Esperi neuvottelivat ensin Tilkan kiinteistön järjestelyä vuonna 2007. Esperin pääkonttori siirtyi järjestelyn myötä Tilkkaan. Lisäksi yhtiöllä on tiloissa hoivapalvelukeskus. Tilkan kiinteistön omistaa Etera.
Huhtikuussa 2008 Esperi Care siirtyi Eteran asiakkaaksi. Esperin toimitusjohtaja Aarnio-Isohanni nimitettiin Eteran hallitukseen samoihin aikoihin.
Esperi Caren toimitusjohtajan Aarnio-Isohannin mukaan työeläkeasiakkuuden siirto Eteraan ei liittynyt Tilkkaan.
– Tilkan sopimuksen yhteydessä ei sovittu työeläkkeiden siirroista eikä hallitusjäsenyydestä.
Finanssivalvonta huomautti jo syksyllä 2010 työeläkeyhtiöiden kyseenalaisesta tavasta kalastella asiakkaita tekemällä kiinteistökauppoja uusien asiakkaiden kanssa tai lupaamalla avokätisesti työhyvinvointirahoja.
Etera on tehnyt vuosien 2011–2016 välisenä aikana 75 miljoonalla eurolla liiketoimia tuoreiden tai juuri Eteraan siirtymässä olevien asiakkaiden kanssa.
Björkmanin mukaan kaikki liiketoimet on tehty sijoitusmielessä ja lain vaatimalla tavalla eli “tuottavasti ja turvaavasti”.
Myös YIT:n kanssa kauppoja - “Olen jäävännyt itseni”
Kaikkien Finanssivalvonnalle 2011–2016 raportoitujen Eteran liiketoimien arvo on yli 400 miljoonaa euroa. Näistä yli sata miljoonaa euroa on kiinteistökauppoja rakennusliike YIT:n kanssa. YIT:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi on Eteran hallituksen puheenjohtaja.
Onko hallituspaikka Eterassa siis tapa saada suuria liiketoimia työeläkeyhtiön kanssa?
– Ei. Eteralla on huomattava markkinaosuus rakennustyöntekijöiden vakuuttamisessa. Voi sanoa, että käytännössä kaikki merkittävät rakennusliikkeet ovat meidän asiakkaita. Meillä on ollut viime vuosien aikana kaksi isoa liiketointa YIT:n kanssa eli Tikkurilassa Dixi ja Pasilassa Tripla. Ennen sitä suurin hanke oli Töölönlahdella, joka oli toisen rakennusliikkeen kanssa, Eteran toimitusjohtaja Björkman sanoo.
YIT:n kanssa tehtyjä liiketoimia on käsitelty Eteran hallituksessa. Hallituksen puheenjohtaja Kiviniemi kertoo poistuneensa kokouksista näiden käsittelyiden ajaksi.
Suurin osa suomalaisista eläkevakuutusyhtiöistä on yhteistyökumppaneitamme. Etera on yksi yhteistyökumppani muiden joukossa ja sen merkitys vaihtelee vuosittain sen mukaan, minkälaisia hankkeita YIT:llä on toteutettavana, hän kommentoi.
Finanssivalvonta ei kommentoi
Finanssivalvonnan tehtävä on valvoa, miten työeläkeyhtiöt käyttävät kansalaisilta lain nojalla keräämiä varojaan. Lain mukaan työeläkevarat on sijoitettava tuottavasti ja turvaavasti.
Eterasta kerrottiin Ylelle, että Finanssivalvonta ei ole vaatinut siltä tarkempaa selvitystä Esperi Caren kanssa tehdyistä huomattavista liiketoimista.
Yle kysyi myös Finanssivalvonnalta, onko liiketoimia selvitetty. Johtava riskiasiantuntija Vesa Hänninen vastasi, että Finanssivalvonta ei kommentoi valvottavien yksittäisiä liiketoimia. Eteran liiketoimien valvontaan mahdollisesti liittyviä asiakirjoja ei myöskään luovutettu Ylelle.
Finanssivalvonta viittasi kuitenkin vuonna 2012 julkistamaansa selvitykseen työeläkelaitosten kiinteistösijoituksista. Raportissa kerrotaan, että Finanssivalvonta oli kerännyt tiedot kaupoista kymmenen vuoden ajalta ja selvityksessä tutkittiin myös lähipiirin kanssa tehtyjä kauppoja.
Raportissa ei anneta yksilöivää tietoa eri eläkeyhtiöiden kaupoista, vaan luonnehditaan niitä vain yleisellä tasolla.
"Niin lähipiiri-, asiakas- kuin muidenkin tahojen kanssa tehtyjen kiinteistökauppojen joukossa on sekä hyvin että huonosti onnistuneita sijoituksia. Selvityksessä ei löytynyt merkkejä siitä, että lähipiiri- tai asiakaskauppojen kohteena olleiden kiinteistöjen kauppahinnat, tuotto- tai arvonkehitys olisivat kokonaisuutena poikenneet muista kiinteistösijoituksista”, selvityksessä todetaan.