Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Matkailun sesonkityöläisen urakointi loppuu – tilistä jopa tuhansia euroja pois

PAM lopetti paikallisen sopimisen, jonka perusteella työntekijä on voinut tehdä työtä yli 150 tuntia kolmiviikkoisjaksolla.

Kelkkasafari Rovaniemellä.
Kuva: Tapio Nykänen
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Työaikojen joustoista on sovittu aiemmin paikallisesti työnantajan ja työntekijöiden välillä, mutta Palvelualojen ammattiliitto PAM on hiljattain päättänyt lopettaa järjestelyn.

Lapin matkailun kuumin sesonki alkaa parin viikon päästä, kun joukoittain turisteja eri puolilta maailmaa saapuu talviseen joulumaahan. Töihin tarvitaan runsaasti työntekijöitä palvelemaan matkailijoita kovimman ruuhkan, käytännössä muutaman viikon ajaksi.

Pitkät päivät, iso tili

Tähän asti työntekijät ovat voineet tehdä töitä vilkkaimpaan aikaan enemmän kuin ohjelmapalvelualan työehtosopimukseen on kirjattu. Paikallisesti sopimalla työtä on tehty jopa 150 tuntia kolmiviikkoisjaksolla. Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys Lapin Safarit sai vuosi sitten palvelualojen ammattiliitolta PAMilta luvan kokeiluun, jossa töitä sai tehdä yli 150 tuntia kolmeviikkoisjaksossa, kunhan työaika tasoittui 18 viikossa keskimäärin 40 tuntiin per viikko.

Tälle kaudelle meidän on palkattava kymmeniä ihmisiä enemmän töihin, koska kokeilu loppui.

Rami Korhonen, operatiivinen johtaja, Lapin Safarit

Käytännössä työntekijät saivat paiskia todella pitkiä työpäiviä ja tehdä ison tilin. Työnantaja on hyötynyt myös, sillä sen ei ole tarvinnut maksaa tältä ajalta ylityökorvauksia.

– Työntekijät ovat ajatelleet, että jäisi vararavintoa kuivalle kaudelle, rospuuttoaikaan. Monia kokeneita työntekijöitä on vaikea saada töihin, koska he eivät saa enää tehtyä kunnon tiliä, Lapin Safarien operatiivinen johtaja Rami Korhonen sanoo.

Korhonen pelkää, että työaikajoustojen rajoittaminen vähentää Lapin matkailuyritysten houkuttelevuutta keikkatyöläisten silmissä.

– Tälle kaudelle meidän on palkattava kymmeniä ihmisiä enemmän töihin, koska kokeilu loppui.

Korhosen mukaan Lapin Safarien tavoitteena on ollut saada nykyistä joustavammat työajat työehtosopimukseen myöhemmin.

"Tuntimäärät mielettömiä"

PAM ilmoitti kuukausi sitten, että kokeilu ei enää jatku. Liitosta kerrotaan, että tehdyt tuntimäärät olivat mielettömiä, jopa yli 20 tuntia normaalin työajan päälle viikossa. PAMin mukaan isot työmäärät ovat riski työturvallisuudelle ja työntekijöiden jaksamiselle, lisäksi liitto ei halunnut suosia yhtä yritystä eli Lapin Safareita.

– Yksi syy oli yleissitovuus eli noudatetaan työehtosopimukseen kirjattuja asioita, sopimusasiantuntija Markku Björn PAMista sanoo.

Ammattiliiton päätös yllätti Lapin Safarien pomot ja työntekijät, sillä joustavan työajan kokeilusta oli myönteisiä kokemuksia. Ahkerimmat puurtajat menettävät tämän takia satojen, jopa tuhansien eurojen tulot tällä talvikaudella, josta odotetaan kaikkien aikojen parasta.

– Työntekijöille tämä on huono asia. Huippusesonki on niin lyhyt. Kun olisi töitä, mitä tehdä, niin nyt niitä ei voi tehdä niin paljon kuin halutaan, Lapin Safarien luottamusmies Risto Vuento harmittelee.

Tuhansia sesonkityöntekijöitä

Korhonen ja Vuento hämmästelevät PAMin toimintaa myös siksi, että maan hallitus ja yrityselämän edustajat ovat toivoneet lisää paikallista sopimista työpaikoille.

PAMista ei luvata, että työaikoja joustava kokeilu voisi vielä joskus jatkua Lapin Safareissa.

– Asia on varmasti esillä vuoden kuluttua, kun työehtosopimuksesta neuvotellaan seuraavan kerran. En voi vielä sanoa kokeilun kohtalosta, Björn PAMista toteaa.

Lapin Safarit palkkaa alkavalle talvisesongille noin 400 tilapäistä työntekijää, pienemmät ohjelmapalveluyritykset vähemmän. Lisäksi Lapin hotelleissa ja ravintoloissa tarvitaan arviolta tuhansia sesonkityöntekijöitä talven aikana.

KORJATTU: Nyt lopetetussa kokeilussa työaikaa oli rajattu, toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin.

Suosittelemme