Noin 2 400 lukiolaista marssi tänään ulos kouluistaan Jyväskylässä. Ulosmarssi on vastalause toisen asteen koulutuksen säästöille.
Jyväskylässä säästöt tarkoittavat sitä, että Jyväskylän toisen asteen koulutuksesta vastaavasta Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä vähenee kaikkiaan toista sataa työpaikkaa. Noin puolet väestä olisi opettajia.
Samalla lukioiden kurssimäärät saattavat vähentyä jopa neljänneksellä, joka johtaa siihen, että opiskelijamäärät kurssia kohden kasvavat. Kursseilla saattaa jo nyt olla liki 50 opiskelijaa.
– Kaikille ei ole aina riittänyt edes pulpettia, koska luokat ovat niin täynnä. Voi olla, että yhden pulpetin ääressä on kaksi opiskelijaa, tai jollakulla on pelkkä tuoli, kertovat Jyväskylän Lyseon lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Oona Huttunen ja Schildtin lukion vastaavassa tehtävässä toimiva Terhi Nurminen.
Jyväskylä käyttää suurista kaupungeista vähiten opetukseen
Opetushallituksen tilaston mukaan Jyväskylän koulutuskuntayhtymä käyttää opetukseen opiskelijaa kohden 3 800 euroa. Keskiarvo on 4 589 euroa.
Opiskelijaa kohden opetukseen käytettävä raha on Jyväskylän koulutuskuntayhtymällä koko 20 kaupungin vertailun pienin.
Kokonaiskustannukset opiskelijaa kohden ovat Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä suuremmat kuin Vantaalla, Mikkelissä, Kokkolassa, Järvenpäässä, Turussa, Joensuussa, Porissa tai Lahdessa. Silti esimerkiksi Lahti käyttää opetukseen yli 800 euroa oppilasta kohden enemmän kuin Jyväskylän koulutuskuntayhtymä.
Muuhun kuin opetukseen kuluvan rahan osuus kokonaiskustannuksista on Jyväskylän koulutuskuntayhtymää suurempi vain Espoon kaupungilla. Siitä huolimatta Espoossa panostetaan opetukseen opiskelijaa kohden yli tuhat euroa enemmän kuin Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä.
Keskimäärin lukion kuluista muu kuin opetus haukkaa runsaan kolmanneksen, ja opetukseen ohjautuu 65 prosenttia kokonaiskuluista. Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä opetukseen ohjautuu 57 prosenttia kuluista.