Hyppää sisältöön

Nyt takovat Turku ja Uusikaupunki – imevät haalariväkeä töihin koko Länsi-Suomesta

Varsinais-Suomen Ely-keskus on luonut koko Suomen laajuisen verkostoyhteistyön, jotta työvoimatarve saadaan täytettyä.

Mercedes-Benzin A-sarjan autojen valmistusta Uudenkaupungin autotehtaalla.
Kuva: Ari Welling / Yle
Paula Koskinen

Varsinais-Suomessa tarvitaan viiden vuoden sisällä 15 000 uutta teollisuuden työntekijää, arvioi ylijohtaja Kimmo Puolitaival Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.  

– Se on yhtä paljon kuin globaalin talouslaman jälkeen maakunnassa menetettiin, Puolitaival sanoo.

Syynä työpaikkojen määrän kasvuun on varsinaissuomalaisen teollisuuden positiivinen vire: muun muassa Uudenkaupungin autotehtaan laajat rekrytointitarpeet ja Turun telakan suuret laivatilaukset.

– Uudenkaupungin uutinen on erittäin iso asia Varsinais-Suomen työllisyydelle. Muutos ja käänne on tapahtunut jo vuoden 2016 alussa, ja nyt ollaan menossa kiihtyvällä vauhdilla kohti kasvavaa rekrytointitarvetta, Puolitaival sanoo.

Koulutukseen satsattava

Ely-keskus on valmis reagoimaan kasvavan työvoiman tarpeeseen. Kimmo Puolitaival sanoo, että Varsinais-Suomen osalta käännetään perusteellisesti jokainen kivi, jotta potentiaalinen työvoima saadaan ohjattua sinne, missä sitä tarvitaan.

Työtä tehdään myös laajemmalla rintamalla. Puolitaival kertoo, että Ely-keskus on luonut koko Suomen laajuisen verkostoyhteistyön, jotta työvoimatarve saadaan täytettyä.

– Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat valmiita vaihtamaan ammattia. Lisäksi tarvitsemme henkilöitä, jotka ovat valmiita muuttamaan työn perässä, Puolitaival muistuttaa.

Myös Varsinais-Suomen TE-toimiston palvelujohtaja Jaana Hernelahti painottaa, että työvoimaa haetaan koko maasta.

– Selvää on, että työvoimaa ei haeta kunnallisena tai maakunnallisena työnvälityksenä. Nämä tehdään heti valtakunnallisina rekrytointeina, Hernelahti sanoo.

Kimmo Puolitaipaleen mukaan koulutusta tulisi suunnata aloille, joille on nyt kysyntää.

– Voisi sanoa, että kaikki metallialan ja sähköteknisten alojen toisen asteen ammatillisen koulutuksen käyneet saavat tällä hetkellä työpaikan. Volyymit eivät edes riitä siihen tarpeeseen, mikä on olemassa. Näkisin, että koulutuksessa on mahdollista tehdä priorisointeja, Puolitaival sanoo.

Autotehdas suuntaa rekrytointeja myös Satakuntaan ja Pirkanmaalle

Uudenkaupungin autotehtaalle palkataan autonrakentajia muun muassa hitsaamon, maalaamon, kokoonpanon ja logistiikan tehtäviin. Myös tuotantoon, tuotannon tukitoimintoihin ja suunnittelupalvelujen tehtäviin palkataan toimihenkilöitä.

Tehtaan toimitusjohtaja Ilpo Korhonen kertoo, että tuotantotehtäviin tulevat henkilöt tulevat pääsääntöisesti käymään tehtaan oman koulutuksen. Useimpiin tehtäviin ei ole erityisvaatimuksia.

Rekrytoinnit suunnataan laajalle alueelle. Työntekijöitä haetaan Varsinais-Suomen lisäksi ainakin Satakunnasta ja Pirkanmaalta.

Ilpo Korhonen uskoo, että he löytävät tarpeeksi työntekijöitä löydetään Suomesta. Tarvittaessa rekrytointeja suunnataan kuitenkin myös ulkomaille.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ylijohtaja Kimmo Puolitaival on sitä mieltä, että valtaosa tulevista teollisuuden työpaikoista pystytään täyttämään Suomesta löytyvillä ammattilaisilla. Vaara työpaikkojen valumisesta ulkomaille on kuitenkin olemassa.

Suosittelemme sinulle