Hyppää sisältöön

Robotti korvaa toimittajan myös Suomessa – kirjoittaa urheilu-uutisia ruotsinkielisiin lehtiin

Ruotsinkielisiä sanomalehtiä omistavan HSS Median lehdet alkavat lähiviikkoina julkaista urheilu-uutisia, jotka on tuottanut urheilutoimittajan sijaan tekstirobotti.

Kuvassa HSS Median julkaisemia Österbottens Tidning -lehtiä
Kuva: Heini Holopainen / Yle
Heini Holopainen

Pohjanmaalla toimiva HSS Media ottaa Suomessa ensimmäisten joukossa käyttöön tekstirobotin sanomalehtien ja verkon sisällön tuottamiseen.

Mediayhtiö on tehnyt palvelusta sopimuksen ruotsalaisen United Robotsin kanssa. Rosalinda-niminen robotti alkaa lähiviikkoina tuottaa automaattisesti paikallista jalkapalloa, jääkiekkoa ja salibandyä koskevia kirjoituksia, jotka julkaistaan konsernin sanomalehdissä ja verkkosivuilla. Tekstirobotti tekee kaikkiin Pohjanmaalla pelattaviin otteluihin peliä edeltävän tekstin ja raportin.

Päätoimittaja Niklas Nyberg Vasabladetista kommentoi, että robotti koostaa aikaavieviä otteluraportteja, jolloin toimittajat voivat keskittyä tuottamaan muuta sisältöä. Robotin avulla lehdet voivat nyt raportoida sellaisista peleistä, joita muuten ei ehdittäisi seurata.

HSS media julkaisee Pohjanmaan rannikolla ilmestyviä Österbottens Tidningiä, Vasabladetia ja Syd-Österbotten-lehteä.

Esikuvat muualla

Suomessa kuljetaan ulkomaisissa jalanjäljissä.

Amerikassa uutistoimisto AP alkoi vuonna 2014 julkaista robotin toimittamia talousuutisia. Ruotsissa (siirryt toiseen palveluun)esimerkiksi Itä-Götanmaalla ilmestyvissä lehdissä on jo robotin tekemiä urheilujuttuja.

Suomessa Alma Median omistama tulostiedotteita tekevä yritys Balance Consulting on tuottanut robotilla talousuutisia. Alma Media ja Sanoma selvittelevät kumpikin robotiikan mahdollisuuksia journalismin apuvälineenä.

Viestintäjohtaja Hanna Johde Sanoma-konsernista kertoo, että säätiedotuksia on jo vuosia tehty koneellisesti, mutta muuten Sanomalla ei ole julkaisukäytössä tekstirobotteja.

Suosittelemme sinulle