Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mika Salo: "Kaikki kilpa-ajajat ympäri maailman halusivat olla Akin kanssa tekemisissä"

Komean uran formula ykkösissä tehnyt Mika Salo muistaa tiistaina kuolleen Aki Hintsan lajin uudistajana ja hyvänä ystävänä.

Aki Hintsa, Heikki Kovalainen ja kisainsinööri Mark Slade McLarenin varikolla vuonna 2008.
Aki Hintsa, Heikki Kovalainen ja kisainsinööri Mark Slade McLarenin varikolla vuonna 2008. Kuva: AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkäaikaiseen sairauteen tiistaina menehtynyt Aki Hintsa oli merkittävä toimija F1-maailmassa. Mika Salolle Hintsa oli yhtä merkittävä henkilö myös ammattiympyröiden ulkopuolella, ystävänä.

- Täytyy vain toivoa Akin perheelle voimia. Maailma menetti hienon miehen, Salo kommentoi Yle Urheilulle.

Hintsa toimi 11 vuotta formula ykkösissä varikkolääkärinä. Hän kuoli 58-vuotiaana syöpään.

Entinen F1-kuljettaja Salo oli viimeksi yhteydessä Hintsaan noin kuukausi sitten. Kaksikko tutustui niin kauan sitten, ettei Salo enää muista milloin se tapahtui.

- Aki auttoi minua paljon monessakin asiassa vuosien varrella, ystävänä ja lääkärinä. Vaikka Aki oli kiireinen mies, hänellä oli aina aikaa kaikille. Hänelle pystyi soittamaan aina, kun oli ongelmaa ja Aki osasi neuvoa. Jos ei lääkärinä, niin ainakin ystävänä, Salo kertoi.

Hintsalla mullistava vaikutus lajille

Salon mukaan Hintsan vaikutus formula ykkösiin oli valtava. Hintsa auttoi esimerkiksi Mika Häkkisen maailmanmestariksi vuonna 1998. Kimi Räikköstä Hintsa avitti selkäongelmissa, vaikka hän toimi samaan aikaan kilpailevan tallin lääkärinä.

Hintsa ei ollut pelkästään lääkäri, vaan myös valmentaja.

- Aki mullisti koko meidän lajin treenaamisen ja urheilupuolen täysin. Hän toi sinne uutta näkemystä ja erilaisia systeemejä harjoituksiin, Salo sanoi.

- Kaikki kilpa-ajajat ympäri maailman halusivat olla Akin kanssa tekemisissä.

Lääkärinä Hintsa keskittyi ennaltaehkäisevään hoitoon. Samaa hän painotti myös henkisellä puolella.

- Hän teki siitä paljon ammattimaisempaa ja toi sellaisia näkemyksiä, joita meillä ei ollut vielä. Menemättä yksityiskohtiin, se oli kuitenkin ihan erilaista kuin ennen. Se vei kuskien kuntotason ihan uudelle tasolle.

Suosittelemme sinulle