Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vihreät voivat taas kaataa Guggenheimin – kaupunginhallituksen jäsenet salamyhkäisiä

Yle Uutisten kyselyn perusteella jännitys Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidemuseon ympärillä tiivistyy. Osa vihreistä panttaa kantaansa maanantain kokoukseen.

Visualisointi GH-04380895 -rakennuksesta.
Kuva: Moreau Kusunoki Architect, Guggenheim Helsinki
Jonni Aromaa,
Pia Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupunginhallituksen seitsemästä puolueesta vihreät (3) ovat jälleen kerran vaa'ankieliasemassa Guggenheim Helsingin suhteen.

Ainoastaan Sanna Vesikansa kertoo puoltavansa hanketta, kaksi muuta kaupunginhallituksen vihreää panttaa kantaansa maanantain kokoukseen. Museota puoltava Vesikansa ei tosin tänään keskiviikkona tiennyt, pääseekö hän äänestämään asiasta. Vesikansan varajäsen on hanketta vastustava Tuomas Rantanen.

Kokoomuksen neljästä jäsenestä Arja Karhuvaara miettii vielä kantaansa. Muut kolme puoltavat museon perustamista. Karhuvaara on aiemmin liputtanut museon puolesta, mutta uuden esityksen museota koskevat laskelmat ovat herättäneet Karhuvaarassa epäilyjä.

RKP:n (1) Marcus Rantala ilmoitti torstaiaamuna olevansa Guggenheim Helsingin puolella, mutta Keskustan (1) Laura Kolbe ei vastannut Ylen kyselyyn.

Sen sijaan SDP (3), vasemmistoliitto (2) ja perussuomalaiset (1) vastustavat museota.

SDP:n Pilvi Torsti on jäävännyt itsensä asiassa, eikä hänellä ole kantaa siihen, mutta varajäsen Jorma Bergholm vastustaa esitystä.

Infografiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Helsingin kaupunginhallitus tekee päätöksensä Guggenheim Helsingistä maanantaina.

Jos esitys äänestetään jatkoon Helsingin kaupunginhallituksessa, lopullisen päätöksen museosta tekee kaupunginvaltuusto. Se voi halutessaan kaataa hankkeen.

Valtuuston yksittäiset jäsenet saavat äänestää mielensä mukaan, joten puolueiden rivit repeävät. Valtuustossa hanketta käsiteltäisiin keskiviikkona 30. marraskuuta.

Guggenheim Helsingin rakentamisen kustannuksiksi on arvioitu 130 miljoonaa euroa. Niistä 80 miljoonaa maksaisi Helsingin kaupunki ja loput 50 miljoonaa pankkiiri Ari Lahden johtama Guggenheim Helsingin tukisäätiö. Se on kerännyt kasaan 15 miljoonaa euroa kahdelta kotimaiselta säätiöltä. Loput 35 miljoonaa tukisäätiö ottaisi pankista lainaa Helsingin kaupungin takauksella.

Vihreät ratkaisivat ensimmäisen Guggenheim-esityksen kaatumisen kaupunginhallituksessa yli neljä vuotta sitten. Hanke meni nurin äänin 8–7.

_Lisätty 17.11. klo 10.30 sekä grafiikkaan että tekstiin RKP:n Marcus Rantalan kanta, jonka hän ilmoitti torstaiaamuna. _

Suosittelemme sinulle