Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Eduskunta jahtasi vastausta: Mitä tarkoittaa Sipilän hokema "tase töihin"?

Oppositio epäilee, että eduskunnan valta valtionyhtiöistä vähenee entisestään, kun omistajapolitiikkaa uudistetaan.

Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa 5. lokakuuta.
Juha Sipilä Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Olli Lindqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Osalla kansanedustajista on vahvoja epäilyjä valtion omistajapolitiikan uusia linjauksia kohtaan. Tämä tuli selväksi jälleen keskiviikkona, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitteli lainmuutosta, jolla uudistetaan omistajapolitiikkaa ja järjestellään valtion yhtiöomistusta uusiksi.

Yksi kansanedustajissa eniten huolta herättänyt uudistuksen osa on uuden valtion kehitysyhtiön Vaken perustaminen. Yhtiöön on määrä siirtää valtion yhtiöomistuksia, muun muassa osa Nesteestä ja Postista.

Hallitus on myös esittänyt, että Nesteessä valtion omistusosuus voisi laskea kolmannekseen. Nykyisin valtio omistaa Nesteestä 50,1 prosenttia.

– Valtion kehitysyhtiön Vaken tehtävä on panna tase töihin uuden kasvun luomiseksi. Korostan, että siirto kehitysyhtiöön ei missään nimessä ole myyntipäätös. Jos yhtiöstä tai sen osasta luovutaan, se vaatii aina oman huolellisen harkinnan, Sipilä linjasi.

– Minulle taseen töihin laittaminen ei ole missään vaiheessa tarkoittanut valtion yhtiöiden lihoiksi laittamista.

Kehitysyhtiön tehtävänä olisi Sipilän mukaan olla valtion yhtiöomistuksen hallinnassa työkalu, jolla valtio voisi synnyttää uutta yritystoimintaa ja toteuttaa tehokkaasti erilaisia yritysjärjestelyjä.

Taseen töihin laittaminen herätti kysymyksiä

Osa oppositiosta ja muutamat halituspuolueidenkin kansanedustajat ihmettelivät, mitä tarkoittaa taseen töihin laittaminen.

– Eiväthän ihmiset ymmärrä, miten joku juridinen tase voi olla töissä. Toivon, että tähän saisi vastauksen, että ihmiset ymmärtäisivät, mistä tässä on kysymys, kansanedustaja Leena Meri (ps.) tiedusteli Sipilältä.

– On jäänyt epäselväksi, mikä on Sipilän hallituksen omistaja- ja elinkeinopolitiikan pitkän aikavälin visio. Visio jää edelleen epäselväksi eikä pelkkä puhe taseen töihin pistämiseksi kerro juuri mitään, Hanna Sarkkinen (vas.) kysyi.

Vasemmisto-opposition riveistä epäiltiin, että valtion sananvalta omistamissaan yhtiöissä vähenee uudistuksessa.

Hanna Sarkkisen mukaan omistajapolitiikassa on tehty historiassa karuja virheitä, joista kannattaisi ottaa opiksi. Virheinä hän mainitsi Kemiran ja Fortumin sähköverkkojen myynnin.

Sipilä yritti avata, mitä taseen töihin laittaminen hänelle tarkoittaa.

– Tase on omaisuutta ja omaisuuden paremmalla hoitamisella ja omaisuuden arvon kasvulla pystymme rahoittamaan hyvinvointipalveluja ja pistämään niitä uuden kasvun siemeneksi. Tästä siinä on kansanomaisesti kysymys. Omaisuudesta jotain myydään ja johonkin pistetään enemmän ja sillä tavalla saadaan lopputulos paremmaksi.

Suosittelemme