Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ennätysmäärä Eurooppaan pyrkiviä hukkunut Välimereen

Uusimmat laivaturmat nostavat tänä vuonna hukkuneiden ja kadonneiden siirtolaisten määrän 4 500:aan. Ihmisiä pakotetaan aluksiin hyytävistä talviolosuhteista huolimatta.

Libyan Punaisen Ristin edustajat peittävät Välimereen hukkuneen siirtolaisen ruumiin Libyan rannikolla.
Libyan Punaisen Ristin edustajat peittivät Välimereen hukkuneen siirtolaisen ruumiin Libyan rannikolla lokakuussa 2016. Kuva: EPA
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahden viime päivän aikana neljä siirtolaisia kuljettanutta alusta on joutunut haaksirikkoon Välimerellä. Turmissa on kuollut 340 ihmistä, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Turmien myötä tästä vuodesta tulee järjestön mittaushistorian synkin. Välimereen on nyt hukkunut tai kadonnut yli 4 500 siirtolaista ja pakolaista.

Viime vuonna hukkuneiksi ja kadonneiksi ilmoitettiin 3 770 ihmistä. Myös tuo luku ylitti aiemmat.

Talvi ei lannista ihmissalakuljettajia

Yhtenä hukkumisten syynä pidetään sitä, että ihmissalakuljettajat pakottavat ihmisiä matkaan talvesta huolimatta.

– Meininki on todella julmaa.  Olosuhteet ovat kohtuuttomat, sanoo siirtolaisuusjärjestön Italian edustaja Flavio di Giacomo.

Giacomon mukaan meren rannan kokoontumispaikoille saapuneita ihmisiä pakotetaan aluksiin jopa väkivallalla. Salakuljettajat piittaavat vain rahasta, eivät ihmishengistä, hän sanoo.

Moni myös selviytyy laivamatkasta

Tiedot hukkuneiden määrästä perustuvat aluksista pelastettujen antamiin tietoihin. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo pelastaneensa viime yönä 27 ihmistä.

Euroopan rajavalvontavirasto Frontex arvioi, että lokakuun aikana Välimerestä pelastettiin ja tuotiin Italiaan yhteensä 27 500 ihmistä. Myös tuo luku on suurempi kuin minään aiempana kuukautena.

Koko tämän vuoden aikana Italiaan on saapunut 160 000 siirtolaista, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Lähteet: AP

Suosittelemme sinulle