– Hiirenraatoja, sammakoita, sisiliskoja, yksi lintu. On ollut semmoisia paikkoja, joissa putkesta tulee monta metriä hiirenraatoja, huoltomies Toni Pennanen Lamminranta Oy:stä luettelee löytöjä, joita hän on tehnyt puhdistaessaan porakaivoja.
Joillekin kaivonomistajille poistoputkesta ulos tullut tavara on ollut liikaa.
– Monesti ensimmäiset hiiret kun tulee, eivät enää sen jälkeen halua nähdä, mitä lopussa tulee, Pennanen hymähtää.
Kaivo suojataan huollon yhteydessä niin, etteivät pieneläimet pääse enää pilaamaan vettä.
Mies kiertää työkaverinsa Antti Väänäsen kanssa puhdistamassa porakaivoja Pohjois-Karjalasta käsin ympäri Suomea.
Karvat paljastavat raadon kaivossa
Yksi tyypillinen huoltokohde oli marraskuussa Liperin Leppälahdessa, porakaivo vuonna 1990 valmistuneen omakotitalon pihamaalla.
Omistaja halusi puhdistuttaa hieman yli sadan metrin syvyyteen ulottuvan kaivon, kun hanasta oli joskus tullut karvoja ja suodatinlaitteet alkoivat tukkeutua.
– Hiiri tipahtaa suojaamattomasta reiästä kaivoon ja sinnehän se liukenee, Pennanen toteaa karvojen tyypillistä alkuperää.
Täyshuolto kaivolle tarkoittaa puhdistusta, desinfiointia, pumppujen kunnon tarkistusta ja tarvittaessa vaihtoa.
Hiiri tipahtaa suojaamattomasta reiästä kaivoon ja sinnehän se liukenee.
Toni Pennanen
Käytännössä pumppu nostetaan ylös ja pestään ulkoapäin. Sen jälkeen kaivoon ujutetaan tarpeelliset muoviputket ja letkut ja kaivo pestään ja desinfioidaan ylhäältä alaspäin edeten.
– Paineilmaa käytetään ja vetyperoksidivettä loppudesinfiointiin.
Kun poistoputkesta putkahtaa likaisenharmaan veden seassa ensimmäinen kuollut karvainen pieneläin ja perässä toinen jo karvattomaksi liuennut, ei talon isäntää enää epäilytä työn tarpeellisuus.
– Hyvä kun tämän enempää ei tullut, Markku Kristersson leukailee ja miettii, että työ olisi pitänyt teettää jo aiemmin.
– Ihan aiheellista. Siellä on eloperäisiä aineita, vesi jo haiskahtaakin, kun ovat muhineet ajan myötä, huoltomies Toni Pennanen lisää, kun puhdistus lähestyy kaivon pohjaa.
Kaivoon liuenneet eläimet tummentavat vettä.
Suojahattu ja veden tarkkailu parhaat niksit
Moni kiinteistönomistaja ei kuitenkaan tiedä, että yli sadan metrin syvyyteenkin ulottuvia porakaivoja voi myös puhdistaa ja huoltaa.
– Paljon tekevät uusia kaivoja sen tähden, Pennanen kertoo.
Ammattilainen suosittelee kymmenen vuoden huoltoväliä.
– Tietysti jos vedessä tulee enemmän mineraaleja kuten mangaania tai rautaa, sitten se puhdistusväli kannattaisi olla tiheämpi niin veden laatu säilyy hyvänä.
Huolto ei ole halpaa: muutaman tunnin puhdistukselle kertyy hintaa noin 1 500–2 000 euroa. Uusi porakaivo pumppuineen maksaa kuitenkin helposti 3–4 kertaa enemmän.
Vinkkejä kaivonomistajat saavat ilmaiseksi.
– Porakaivossa kannattaa olla suojahattu reiän päällä. Ei tarkoita betonikantta, vaan kannen sisäpuolella kumista hattua. Se estää hiirien pääsyn reikään. Ja veden laatua kannattaa seurata, Toni Pennanen neuvoo.
Hän suosittelee huoltoa ainakin silloin, jos kaivon vesi on alunperin ollut hyvä. Ammattilainen vakuuttaa, että huollettuna porakaivon pitäisi olla elinikäinen.
LISÄTTY 21.11.2016 klo 16.40: kaivoyrityksen nimi.