Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näin saat Areenan ja muut nettikanavat näkymään televisiossasi – oli älyä tai ei

Kokosimme yhteen keinoja, joiden avulla voit saada esimerkiksi Yle Areenan näkymään televisiosi ruudulta.

Kalle Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Älytelevisiot ovat nykyään pullollaan erilaisia suoratoistosovelluksia, mutta niiden käyttäminen voi tuntua monimutkaiselta. Yle Areena, Katsomo, Ruutu tai vaikka Netflix odottavat kuitenkin useimmissa televisioissa vain yhden napinpainalluksen takana.

Kokosimme ohjeet siihen, kuinka saat esimerkiksi Yle Areenan toimimaan televisiossasi.  Aluksi käsitellään äly-tv:t ja jutun lopussa vanhemman tekniikan televisiot.

1. Nettiyhteys kuntoon

Esimerkiksi Yle Areenan katselu television ruudulta vaatii toimivan nettiyhteyden. Nettiyhteys voi olla langaton, jos käytössä on älytelevisio, joka tukee langatonta verkkoyhteyttä.

2. Käytä television suoratoistosovelluksia

Suoratoistopalveluja voi katsella television ruudulta monin eri keinoin. Helpointa on turvautua älytelevision omiin sovelluksiin. Sovellusvalikon saa esiin kaukosäätimen painikkeesta, joka on yleensä merkitty mökkiä esittävällä kuvalla tai sanalla ”smart”.

– Tärkeintä on jo television hankintavaiheessa varmistaa, että televisiossa toimii vaikka Areena-sovellus. Varmin tapa on se, että pyytää myyjää näyttämään, miten sovellus televisiossa toimii, suosittelee Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

Jos toivottua sovellusta ei valikosta löydy, sitä voi etsiä älytelevision sovelluskaupasta. Suurin osa suoratoistosovelluksista on ilmaisia.

– Television sovelluskaupat tai -keskukset toimivat samoin kuin puhelimien vastaavat. Sovelluksia voi etsiä, ja jos sieltä löytyy Areena tai mikä vaan, niin silloin kyseistä sovellusta voi myös televisiossa käyttää, Haakana sanoo.

Ylen verkkosivulta voi tarkistaa, missä laitteissa Yle Areena -sovellus toimii.

3. Yhdistä kännykkä ja televisio

Jos et löydä haluamiasi sovelluksia älytelevisioosi, mutta kännykän tai tablettisi kautta ne löytäisit, voit yhdistää kännykän ja television. Näin näet saman sisällön sekä televisioruudulta että mobiililaitteestasi.

Tätä kutsutaan peilaamiseksi (screen mirroring). Peilaus kytketään päälle mobiililaitteen asetuksista, jonka jälkeen laiteparin muodostus pitää hyväksyä television ruudulta. Televisio käyttää mobiililaitteen internet-yhteyttä, jolloin laitteen akku kuluu selvästi normaalia nopeammin. Puhelimen kannattaakin olla koko ajan kiinni virtalähteessä.

Laiteparin muodostaminen onnistuu vain, jos sekä käytössä oleva televisio että mobiililaite ovat yhteensopivia.

Yhteensopivuus riippuu laitteiden valmistajasta ja käyttöliittymästä. Esimerkiksi Samsungin älytelevisio ja -puhelin (Android-käyttöliittymä) pääsääntöisesti tunnistavat toisensa, mutta Applen valmistaman puhelimen (iOS-käyttöliittymä) näyttöä ei voi Samsungin tv-ruudulle peilata.

Älytelevisio
Älypuhelin tai tabletti on mahdollista yhdistää laitepariksi älytelevision kanssa. Kuva: Yle

Entä sitten, jos minulla ei ole älytelevisiota?

Älä huoli, vaikka sinulla ei olisikaan älytelevisiota. On myös muita keinoja, joilla esimerkiksi Yle Areenan saa näkymään television ruudulla.

1. Lisälaitteet

Puhelimella tai tabletilla katseltavia sisältöjä voi siirtää television ruudulle myös erilaisten lisälaitteiden avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi Apple TV tai Google Chromecast. Ne kiinnitetään television HDMI-liitäntään.

– Chromecast toimii, oli käyttäjällä sitten Applen älylaite tai Android-älylaite. Älylaite toimii tietyssä mielessä kaukosäätimenä Chromecastille. Nämä lisäpalvelut vaativat nettiyhteyden toimiakseen, Kari Haakana sanoo.

2. Pelikonsolit

Erilaisia suoratoistosovelluksia voi käyttää myös Sonyn Playstation- ja Microsoftin Xbox-pelikonsoleilla. Haluamansa sovellukset pitää erikseen asentaa laitteille.

Yle Areena -sovellus on saatavilla vain Playstation 3 ja Playstation 4 -konsoleille.

3. Tietokoneen yhdistäminen televisioon

Kannettavan tietokoneen voi liittää televisioon esimerkiksi HDMI-kaapelilla, jolloin tietokoneen näytöllä pyörivän sisällön saa näkymään myös television ruudulla.

– Se toimii, mikäli läppärissä on sellainen ulostulo, että sen voi toisesta päästä yhdistää televisioon. Joissakin tapauksissa esteeksi saattaa muodostua tietokoneen näytönohjain, jonka puhti ei välttämättä riitä tuottamaan hyvälaatuista kuvaa television suurelle ruudulle, Kari Haakana opastaa.

4. Operaattorien viihdepalvelut

Eri operaattorien tarjoamat viihdepalvelut mahdollistavat nettisisällön katselun televisiolla esimerkiksi televisioon liitettävän nettiboksin avulla. Tällainen on esimerkiksi Elisa Viihde.

Suosittelemme