Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nämä teokset ovat ehdolla Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Kuusi teosta kilpailee vuoden 2017 Savonia-palkinnosta. Tänä vuonna palkintosummaa on korotettu.

ehdokkaat Savoniapalkinnolle.
Kuva: Juha Vauhkonen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden 2017 Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Kuopion kaupungin jakamaan palkintoon on ehdolla kuusi teosta. Niiden kirjoittajista Antti Heikkinen, Sirpa Kähkönen ja Asko Sahlberg ovat jo kertaalleen voittaneet palkinnon. Tänä vuonna palkintosummaa on korotettu 12 000 euroon. Palkinto oli pitkään 10 000 euroa.

Voittaja paljastetaan juhlatilaisuudessa vuodenvaihteessa. Näin raati luonnehti ehdolle asettamiaan teoksia:

Antti Heikkinen: Matkamies maan (Siltala)

"Pikku kaupunkiin perustetaan pakolaisten vastaanottokeskus, joka ei miellytä kaikkia. Heikkinen kuvailee ihmisten reaktioita raikkaasti ja hersyvästi, mutta samalla hän saa lukijan miettimään stereotypioita ja sitä kuinka valmiita ja halukkaita olemme katsomaan niiden läpi."

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä (Otava)

"Kuopio-sarjan seitsemännessä osassa harpataan sotavuosista kaksivuosikymmentä eteenpäin vuoden 1968 elokuuhun, jolloin Neuvostoliiton tankit vyöryvät Prahaan ja aatteet joutuvat törmäyskurssille myös Kuopiossa."

Martta Rossi: Vesi mustaa valoa (ntamo)

"Paljon nähnyt ja paljon kokenut runoilija on tiivistänyt runoissaan muutamiin sanoihin, mitä hänen oma elämänsä ja luonto ovat hänelle ihmisenä olemisesta opettaneet."

Markku Rönkkö: Hajaannus (Like)

"Hieno kuvaus menestyksen illuusiosta ja sen haihtumisesta. Romaanin päähenkilön, Kirren, huolella rakentama turvallinen ja akateemisesti korkealle tähtäävä maailma alkaa sortua pala palalta, kun menneisyyden haamut saavat hänet kiinni."

Asko Sahlberg: Pilatus (Like)

"Syvällinen, uusia näkökulmia avaava historiallinen romaani kertoo, että Jeesuksen ristille tuominnut Juudean roomalainen käskynhaltija, Pilatus, oli hänkin vain ihminen. Hän yritti etsiä elämäänsä rauhaa ja sopusointua väkivallan keskellä sekä päästä pois vallan pelinappulan roolista."

Virve Sammalkorpi: Paflogonian perilliset (Karisto)

"Paflagonian perilliset on 1800-luvun Koillis-Venäjälle sijoittuva matkustuspäiväkirja, jossa akateeminen tutkimusmatka muuttuukin raa'aksi ihmisjahdiksi. Sammalkorven teksti johdattaa runonomaisesti lukijan pohtimaan erilaisuutta ja suvaitsevaisuutta. Kirja limittää toden ja tarun kauniilla tavalla, tätä tukee myös Pekka Niktuksen taidevalokuvat."

Antti Heikkinen.
Antti Heikkinen sai Savonia-palkinnon vuonna 2014 teoksesta Pihkatappi. Kuva: Sakari Partanen / Yle
Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkösen Tankkien kesä on myös Finlandia-ehdokkaana. Savonian hän sai teoksesta Mustat morsiamet vuonna 1999. Kuva: Juhani Forsman / Yle
Kuopiolainen runoilija Martta Rossi
Vuonna 1929 syntynyt Martta Rossi on kuopiolainen runoilija. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Asko Sahlberg
Asko Sahlbergin Höyhen sai Savonia-palkinnon vuonna 2003. Nyt ehdolla on hänen teoksensa Pilatus. Kuva: Yle

Suosittelemme