Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Maailman terveysjärjestö lopettaa zikavirusta koskevan hätätilan

Virus on kuitenkin yhä merkittävä uhka kansanterveydelle, järjestö ilmoittaa ja jatkaa taistelua sen torjumiseksi. Zikaviruksen epäillään aiheuttavan pienipäisyyttä.

Neljän kuukauden ikäinen Ana Beatriz isoäitinsä sylissä. Kuva otettu Lagoa do Carrossa, Pernambucon osavaltiossa Brasiliassa 8. helmikuuta 2016.
Neljän kuukauden ikäinen Ana Beatriz sairastaa mikrokefaliaa. Kuva on Brasiliasta Pernambucon osavaltiosta helmikuulta 2016. Kuva: Percio Campos / EPA
Tapani Hannikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman terveysjärjestö WHO ei pidä zikavirusta ja sen aiheuttamia neurologisia sairauksia enää kansainvälisenä hätätilana. Se aikoo kuitenkin taistella virusta vastaan hyvin vankalla ohjelmalla.

WHO julisti helmikuussa kansainvälisen kansanterveyttä koskevan hätätilan zika-viruksen takia. Nyt järjestö laski hätätilaluokitusta, mutta totesi samalla, että "zikavirus ja sen seuraukset ovat edelleen merkittävä kansanterveydellinen haaste, jotka vaativat voimakkaita toimia".

Maailman terveysjärjestö ilmoittaa, että hätätilaluokituksen laskemisella ei haluta viestiä, että zikavirus olisi vähemmän merkittävä.

– Lähetämme pikemminkin viestin, että zikavirus on tullut jäädäkseen ja asetimme sen siksi pitemmän aikavälin ohjelmaan, sanotaan WHO:n tiedotteessa.

Brasilia pitää hätätilan voimassa

Brasilia aikoo pitää zikaviruksen hätätilaluokituksen korkeimmalla tasolla WHO:n päätöksestä huolimatta.

Brasilia on ollut keltakuumehyttysten levittämän zikaviruksen uusimman epidemian lähtömaa. Zikavirusta ja sen aiheuttamia sairauksia havaittiin Brasiliassa 2015. Ensimmäisen kerran zikavirus tunnistettiin 1947 Afrikassa Ugandassa.

– Pidämme voimassa zikavirusta koskevan hätätilan, kunnes voimme olla täysiin rauhallisia tilanteesta, sanoi Brasilian terveysministeri Ricardo Barros.

Viranomaisten mukaan zikavirustapaukset ovat laskussa Brasiliassa, mutta toisaalta tilastot eivät yksiselitteisesti tue tätä tulkintaa.

Sen jälkeen, kun zikavirusta löytyi Brasiliassa 2015, maassa on todettu 2143 varmaa mikrokefalia- eli pienipäisyystapausta. Viruksen epäillään aiheuttavan pienipäisyyttä.

Mikrokefalia on sikiöaikana kehittyvä epämuodostuma, jonka seurauksena lapsi syntyy hyvin pienipäisenä. Tautiin liittyy myös aivojen kehityshäiriöitä.

Suosittelemme sinulle