Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trumpin pääneuvonantaja Bannon: Olen pimeyden voima

Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon sanoo, että Trumpin hallinto mullistaa Yhdysvaltain politiikan ja luo työpaikkoja.

Mies katsoo kameraan.
Steve Bannon johti Trumpin vaalikampanjaa presidentinvaalien loppuajan. Kuva: AOP
Minna Pye
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain tulevan presidentin pääneuvontaja, oikeistolaisen Breitbart-sivuston entinen johtaja Steve Bannon on antanut Hollywood reporter-lehdelle  ensimmäisen haastattelunsa presidentinvaalien jälkeen.

Haastattelussa Bannon suomii kovin sanoin liberaaleja, joita hän syyttää amerikkalaisen työväenluokan unohtamisesta.

– En ole valkoisen ylivallan kannattaja. Olen kansallismielinen ja taloudellinen nationalisti, Bannon kertoo lehdessä.

Bannonin mielestä globalistit tuhosivat amerikkalaisen työväenluokan ja loivat sen myötä keskiluokan Aasiaan. Nyt kysymys on siitä, että Yhdysvaltojen yli ei enää kävellä.

– Jos me [Trumpin hallinto] pystymme vastaamaan odotuksiin, saamme jatkossa 60 prosenttia valkoisten äänistä ja 40 prosenttia mustien ja latinoiden äänistä. Ja pysymme vallassa 50 vuotta, Bannon kertoo Hollywood reporterin haastattelussa.

Luomme valtavasti työpaikkoja

Bannonin mukaan demokraattien häviön syy on se, että he eivät tavoittaneet amerikkalaista työväenluokkaa.

– He puhuivat niille ihmisille, joilla on miljardiluokan yrityksiä, mutta jotka työllistävät vain yhdeksän ihmistä. He unohtivat, mistä tässä maailmassa on kyse.

Bannon haluaa myös romuttaa republikaanisen puolueen valtarakenteen ja aloittaa uuden poliittisen liikkeen Trumpin hallinnon kautta.

– Kaikessa on kyse työpaikoista. Minä olen se tyyppi, joka ajaa valtavaa infrastruktuurihanketta. Nyt kun korot ovat negatiivisia lähes koko maailmassa, on mahtava tilaisuus uudelleenrakentaa kaikki. Telakat ja terästehtaat nostetaan ylös, Bannon visioi Hollywood reporterissa.

Hän kuvailee Trumpin hallinnon tulevia toimia yhtä mittaviksi kuin 1930-luvun julkiset investointihankkeet tai presidentti Ronald Reaganin talouspolitiikka.

Pimeys on valtaa

Kiistelty Bannon johti Trumpin kampanjaa presidentinvaalien loppuajan ja on johtanut Breitbart.com-mielipidesivustoa, jota on luonnehdittu äärikansalliseksi ja rasistiseksi.

Sivusto tuki Trumpin kampanjaa koko presidentinvaalikampanjan ajan. Se on niin sanotun vaihtoehtoisen oikeiston keskeisin foorumi, jossa ovat olleet äänessä myös uusnatsit, valkoisen vallan kannattajat ja juutalaisvastaiset ainekset.

Yhdysvaltain liberaaleille ja demokraateille Bannon edustaa pimeyden voimia. Hän itse vaikuttaa haastattelussa tyytyväiseltä tilanteeseen.

– Pimeys on hyvästä. Dick Cheney, Darth Vader, Saatana. Se on valtaa. Se vain auttaa meitä silloin, kun vastustaja on väärässä. Kun he eivät tajua, keitä me olemme ja mitä aiomme tehdä, Bannon uhoaa The Hollywood Reporterin toimittajalle.

Trump ymmärtää ihmisiä

Bannon kehuu Trumpia yhdeksi Yhdysvaltain historian parhaista puhujista, joka ymmärtää intuitiivisesti, miten ihmisille pitää puhua. Hän sanoo, ettei kukaan demokraattisessa puolueessa kuunnellut kunnolla Trumpin puheita eikä tajunnut, miten voimakas tämän populistinen viesti oli.

Bannon on toinen Trumpin keskeisistä neuvonantajista. Valkoisen talon kansaliapäälliköksi Trump valitsi uskollisen puoluejyrän, Reince Priebusin, joka johti republikaanisen puolueen kansallista komiteaa viisi vuotta. 62-vuotiaasta Bannonista tulee puolestaan Valkoisen talon päästrategi.

Valinnoillaan Trump loi hallintoonsa kaksi kilpailevaa valtakeskusta. Ensimmäisessä haastattelussaan Bannon näkee roolinsa samanlaisena kuin Thomas Cromwellilla oli Henrik VIII:n ajan hovissa. Cromwell onnistui pelaamaan itsensä Tudorien ajan Englannin valtapelissä kuninkaan luottomieheksi.

Suosittelemme sinulle