Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ministeri Rehula esitti anteeksipyynnön lastensuojelun sijaishuollon uhreille – "Näin ei saa käydä enää koskaan"

Sosiaali- ja terveysministeriön järjestämä anteeksipyyntötilaisuus pidettiin lapsen oikeuksien päivän merkeissä Finlandia-talossa Helsingissä.

Mikko Naalisvaara,
Jari Korkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on esittänyt valtiollisen anteeksipyynnön lastensuojelun sijaishuollossa vuosien varrella kaltoin kohdelluille.

Sosiaali- ja terveysministeriön järjestämä anteeksipyyntötilaisuus pidettiin lapsen oikeuksien päivän merkeissä Finlandia-talossa Helsingissä. Tilaisuuteen oli kutsuttu lastensuojelulain nojalla huostaan otettuja henkilöitä, jotka ovat vuosien 1937–1983 aikana kokeneet sijaishuollossa jopa suoranaista väkivaltaa tai seksuaalista hyväksikäyttöä.

– Hiljaisuuden aika suomalaisessa lastensuojelussa pitää olla ohitse. Lasta on kuultava, Rehula totesi puheenvuorossaan.

Rehula kiitti rohkeudesta kaikkia niitä, jotka ovat antaneet nyt äänen kaltoinkohdelluille kertomalla omat kokemuksensa lastensuojelusta.

– Menneisyyden tapahtumat ovat aina sidoksissa aikaansa, mutta se ei voi tarkoittaa, että ne pyyhittäisiin pois. Olette kokeneet nöyryyttämistä, alistamista, pilkkaamista. Tämä tarkoittaa, että yhteiskunta on epäonnistunut.

Rehula myönsi, että lastensuojelun menneisyyttä koskevaa selvitystä varten haastateltujen ihmisten äänet ovat jättäneet häneen itseensä pysyvän jäljen. Hän kuvasi hetkeä työuransa rankimmaksi.

– Yhteiskuntana me kannamme vastuun siitä, mitä teille on tapahtunut. Perhe- ja peruspalveluministerinä Suomen valtion ja yhteiskunnan puolesta, kaikille lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdelluille, syvä ja vilpitön anteeksipyyntö. Anteeksi!

Ministeri korosti, että jokainen lapsi ja nuori on oikeutettu turvaan ja huolenpitoon, ja aikuisten on huolehdittava oikeuksien toteutumisesta.

– Meidän on opittava virheistämme, myönnettävä ne, puhuttava niistä ääneen ja tehtävä muutoksia matkalla eteenpäin. Meidän täytyy varmistaa, ettei näin käy enää koskaan, Rehula sanoi puheensa lopuksi.

Parin tunnin mittaisessa tilaisuudessa pohdittiin myös, miten vastaavilta kokemuksilta voitaisiin jatkossa välttyä.

Ministeri Rehulan esittämä valtiovallan anteeksipyyntö koskee Jyväskylän yliopiston tutkimukseen haastateltujen lisäksi kaikkia muitakin lastensuojelussa kaltoin kohdeltuja.

Suosittelemme sinulle