Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Finlandia-diktaattori Baba Lybeck: Lukeminen on minulle kaikki kaikessa

Kotimaisen kaunokirjallisuuden korkea taso yllätti Baba Lybeckin.

Baba Lybeck.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Baba Lybeck on helpottunut. Vaikea ja vastuullinen tehtävä on hoidettu. Nyt täytyy vain laatia puhe torstain Finlandia-palkintojuhlaa varten.

Viime aikoina Lybeck on viettänyt unettomia öitä, sillä kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat olivat niin tasaisen hyviä. Valinnan tekeminen oli vaikeaa.

– Olisin halunnut antaa palkinnon jokaiselle. Innostuin kaikista kuudesta teoksesta.

Vajaan kolmen viikon luku-urakka ei ollut mahdoton, sillä Lybeck aloitti uusiin kotimaisiin kaunokirjoihin tutustumisen heti, kun sai tietää tehtävästään keväällä. Neljä kuudesta ehdokaskirjasta oli luettuna valmiiksi.

Aiemmin Lybeck on lukenut enemmän käännöskirjallisuutta ja klassikkoteoksia, joten tiivis perehtyminen kotimaiseen kirjallisuuteen oli antoisa kokemus.

– Tunnustan, että olen seurannut hieman laiskasti kotimaista kirjallisuutta. Tämän kokemuksen jälkeen soimaan itseäni, sillä maamme kirjallisuus on niin hyvää. Kerrontaperinne on todella vahvalla pohjalla.

Finlandia-palkinnot ovat maamme merkittävimpiä kirjallisuuspalkintoja. Voittaja saa 30 000 euron lisäksi paljon julkisuutta ja uusia lukijoita. Jännittäväksi valintaprosessin tekee se, että voittajan valitsee yksi ihminen.

– Myönnän olleeni hieman kauhuissani, kun minua pyydettiin tehtävään. Miten kirjoja voi laittaa paremmuusjärjestykseen? Mutta ihana urakka tämä oli.

"Kirjapinoja lojuu kaikkialla"

Tällä kertaa Finlandia-valitsijan kirjallisesta sivistyksestä ei kannata olla huolissaan. Lukeminen ja kirjallisuus ovat kuuluneet Lybeckin elämään aina. Yleistä kirjallisuustiedettä opiskellut Lybeck teki gradunsa isoisänsä, kirjailija Tito Collianderin omaelämäkerrallisesta teossarjasta.

– Totta kai se on vaikuttanut, että isoisäni oli kirjailija. Meidän suvussa ja perheessä kirjallisuutta ja lukemista on pidetty tärkeänä. Sitä on arvostettu. Kirjallisuus on minulle hengitysilmaa.

Uutisvuodon ylituomarina tunnettu Lybeck on tullut tutuksi ennen kaikkea intohimoisena liikunnan harrastajana, mutta lukeminen on aivan yhtä tärkeää.

– Lukeminen ja liikunta. Ne ovat elämäni henkiset oljenkorret. Olen aina sanonut, että jos kaikki menisi, niin lukea ja liikkua voi kuitenkin aina. Ne eivät maksa mitään.

Lukuharrastus näkyy Lybeckin arjessa kaaoksena. Kirjapinoja on kuulemma kaikkialla. Silloin tällöin Lybeck ryhtyy suururakkaan ja yrittää saada kirjahyllynsä järjestykseen. Yleensä siihen tuhrautuu puolet lomasta.

– Kirjahyllyn järjestelyyn on aikaa vain lomilla. Työ venyy ja venyy, koska jään aina pläräilemään ja lukemaan vanhoja kirjoja, naurahtaa Lybeck.

Kirjoissa vilisee lamaantuneita miehiä

Baba Lybeck puhuu mieluusti lukemisen puolesta. Kovin huolissaan hän ei kuitenkaan ole lukuharrastuksen takia.

– Suomalaiset ovat lukukansaa. Kirjat kiinnostavat. Toki nuorten lukemista täytyy pitää esillä, mutta lukemiselle löytyvä aika riippuu paljon elämäntilanteesta. Omat lapseni ovat jo aikuisia, mutta heillä on ollut kausia, jolloin on luettu paljon, ja kausia, jolloin kirjoihin ei ole koskettukaan.

Lybeckin mukaan lukeminen kuitenkin ehdottomasti kannattaa. Kirjojen avulla voi ymmärtää nykyistä mutkikasta todellisuutta.

Tämän vuoden kotimaisista kirjoista Lybeck on poiminut kaksi suurta teemaa, jotka toistuvat monissa teoksissa.

– Sateenkaarisuhteet ovat esillä todella paljon. Lisäksi esillä ovat lamaantuneet keski-ikäiset miehet. Heitä esiintyy melkein kaikissa Finlandia-ehdokkaissakin. Sellaisia miehiä, jotka odottavat mitä kohtalo tuo, eivätkä osaa toimia.

Baba Lybeck julkistaa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan torstaina noin kello 15.15.

Palkintojuhlaa voi seurata suorana Yle Areenasta klo 14 alkaen.

Suosittelemme