Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Iskikö flunssa? Sinkki ja C-vitamiini voivat auttaa, kunhan aloitat ajoissa

Sinkki ja C-vitamiini saattavat helpottaa myös influenssaan sairastuneen oloa.

Nainen yskii nenäliinaan.
Kuva: Arja Lento / Yle
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Flunssakauden alkaminen on jo käynyt selväksi monilla työpaikoilla ja kouluissa. Yskäinen, nuhainen ja kuumeinen olo tulee jos on tullakseen, mutta oloaan voi helpottaa – ainakin jos on tarpeeksi nopea.

Dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta kertoo, että flunssan kestoa voi tutkimusten mukaan lyhentää, jos oireet eivät ole jatkuneet päivää tai paria pidempään. Hänen neuvonsa on nauttia välittömästi isoja annoksia C-vitamiinia ja sinkkiä.

C-vitamiinia voi ottaa turvallisin mielin kuusi grammaa päivässä ja sinkissä mielekäs annos on 80 milligrammaa. Niitä voi nauttia rinnakkain, mutta ei yhdessä, Hemilä sanoo.

Sinkki on syytä nauttia imeskelytableteissa, koska ne vaikuttavat pitkään nielussa. C-vitamiini taas nielaistaan, koska se vaikuttaa mahan ja verenkierron kautta.

Jos yskää on ollut jo pari viikkoa, ei niistä ole enää apua.

Tutkimusten mukaan sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssan kestoa jopa noin 40 prosenttia. Toisen sinkkisuolan, sinkkiglukonaatin tehosta ei ole yhtä hyvää näyttöä. Voi silti olla, ettei niissä ole eroa, korostaa Hemilä.

Hän varoittaa kuitenkin ostamasta apteekista tuotetta, jossa on sinkin lisäksi sitraattia. Sitraatti sitoo sinkkiä, jolloin sitä ei vapaudu. Sinkkisitraattituotteet kannattaa jättää hyllyyn, hän vielä korostaa.

Voivat purra myös influenssaan

Dosentti Harri Hemilän mukaan sinkin ja C-vitamiinin tehoa kannattaa kokeilla myös influenssaan. Niistä voi hyvinkin olla apua.

Flunssa ja influenssa on ollut tapana erottaa tiukasti toisistaan, mutta Hemilä ei ole vakuuttunut, että ne ovat sittenkään kovin erilaisia. Flunssaa vakavampi influenssa kulkee epidemioina ja se tulee yleensä yhtenä rysäyksenä keväällä. Lisäksi influenssaan on rokotteita.

– Erottamiseen on pragmaattisia syitä, mutta en ole vakuuttunut, että ne tässä suhteessa eroavat suuresti, hän sanoo.

Tavallista flunssaa aiheuttaa toistasataa virusta, jotka jakaantuvat puoleen tusinaan ryhmään. Yksi ryhmistä aiheuttaa influenssan, Hemilä sanoo.

Sinkin tehoa influenssaan ei ole tutkimuksin osoitettu, mutta sen kokeilemiselle ei ole estettä. Ennakkoon ja "varmuuden varalta" C-vitamiinia tai sinkkiä ei kannata ottaa. Siitä ei ole apua, Hemilä sanoo.

Suosittelemme