Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Euroopan parlamentissa vedotaan Turkin EU-neuvottelujen jäädyttämiseksi

Parlamentin isot ryhmät haluavat lähettää Turkille viestin ihmisoikeusloukkausten takia. Asiasta äänestetään torstaina.

Mielenosoittajien joukko juoksee tiheässä vesisumussa  märällä kadulla.
Kansanedustajien pidättämistä vastustaneet mielenosoittajat pakenivat poliisin vesitykkien tulitusta Istanbulissa marraskuun alussa. Kuva: Sedat Suna / EPA
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

STRASBOURG Euroopan parlamentin suurimmat poliittiset ryhmät ehdottavat Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden jäädyttämistä Turkin hallituksen harjoittaman sortopolitiikan takia.

– Viestimme Turkille on hyvin selvä. Jäsenyysneuvottelut tulee jäädyttää välittömästi, sanoi parlamentin suurimman ryhmän, keskustaoikeistolaisen EPP:n ryhmänjohtaja Manfred Weber täysistunnossa.

– Haluamme sanoa presidentti Erdoganille: Älkää lähtekö tälle sorron polulle. Kääntykää takaisin, sanoi sosiaalidemokraattien S&D -ryhmän johtaja Gianni Pittella.

Parlamentti kävi aiheesta värikkään keskustelun tiistai-iltana. Torstaina täysistunto äänestää päätöslauselmasta, joka kehottaa jäsenmaita jäädyttämään neuvottelut. Lauselman sanamuodot eivät olleet vielä tiistaina valmiit.

On todennäköistä että lauselma hyväksytään, koska EPP:n ja S&D:n lisäksi myös liberaalien ALDE ja ECR ovat neuvotteluiden jäädyttämisen kannalla. Parlamentin lausumalla ei kuitenkaan ole suoraa vaikutusta neuvotteluihin, joista päättäminen kuuluu jäsenmaille.

Ulkosuhteista vastaava komissaari Federica Mogherini puolusti keskustelussa jäsenmaiden kantaa, jonka mukaan neuvotteluita jatketaan.

– Jos neuvottelut katkaistaan, molemmat osapuolet häviävät, Mogherini sanoi.

Turkki aloitti neuvottelut EU:n jäsenyydestä vuonna 2005. Neuvottelut ovat edenneet hitaasti, ja ajoittain pysähtyneet kokonaan. Vain yksi 35:stä neuvotteluluvusta on saatu päätökseen, ja 19 luvun kohdalla neuvotteluita ei ole edes avattu.

Viime heinäkuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin viranomaiset ovat pidättäneet yli 36 000 ihmistä, sulkeneet tiedotusvälineitä ja vanginneet 145 toimittajaa. Yli 110 000 ihmistä on hyllytetty tai erotettu tehtävistään.

Suosittelemme sinulle