Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pohjoisnavan alue jopa 20 astetta normaalia lämpimämpi

Arktisen alueen ilmaston lämpenemisen nopeus järkyttää tutkijoita. Jääala on selvästi tavanomaista pienempi, millä on huomattavat seuraukset ilmastolle.

Tutkijat keräävät vesinäytteitä sulaneen jään muodostamista vesialtaista Pohjoisella jäämerellä.
Nasan rahoittamat tutkijat keräsivät vesinäytteitä sulaneen jään muodostamista vesialtaista Pohjoisella jäämerellä heinäkuussa 2011. Kuva: Kathryn Hansen / Nasa
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoisen napa-alueen lämpötilat ovat viime päivinä järkyttäneet ilmastotutkijoita. Sekä ilman että veden lämpötilat ovat erittäin korkealla.

Pohjoisnavan seudulla on yleensä tähän aikaan vuodesta 25 astetta pakkasta. Viime päivinä alue on kuitenkin ollut vain muutaman asteen pakkasen puolella. Lämpötilat ovat siis olleet noin 20 astetta tavanomaista lämpimämmät.

Pohjoisen jäämeren veden lämpötila on ollut keskimäärin neljä astetta tavanomaista korkeampi.

– Nämä lämpötilat eivät ole sinnepäinkään, mitä niiden kuuluisi tähän aikaan vuodesta olla. Se on todella järkyttävää. Arktinen alue on rikkonut ennätyksiä koko tämän vuoden. Se on jännittävää, mutta myös pelottavaa, sanoo Rutgersin yliopiston tutkimusprofessori Jennifer Francis The Guardian -lehdelle.

Hurjat lämpötilat ovat pitkän prosessin tulos. Napa-alue on ollut koko vuoden ajan hyvin lämmin. Jäätä on ollut selvästi tavanomaista vähemmän. Tämän takia merivesi on tavanomaista lämpimämpää. Tästä taas seuraa, että arktisen alueen ja eteläisempien seutujen välinen lämpötilaero on ollut tavallista pienempi.

– Tämä on saanut [pohjoista napa-aluetta korkealla ilmakehässä kiertävän] suihkuvirtauksen mutkittelemaan ja päästänyt lämpöä ja kosteutta virtaamaan leveysasteille ja kasvattamaan lämpöä. Se on häijy kierre, Francis kertoo.

Jäätilanne maaliskuussa 2016.
Jäätilanne maaliskuussa 2016. Kuva: Nasa

Vain yksi selitys

Francisin mukaan ilmiölle on vain yksi mahdollinen selitys.

– Tämä on aivan odotettua. Vain ilmastonmuutos voi aiheuttaa nämä muutokset. Ne kaikki ovat menossa samaan suuntaan ja vauhti vain kiihtyy.

The Guardianin haastattelema Tanskan ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Rasmus Tonboe on samaa mieltä Francisin kanssa, mutta painottaa arktisen alueen muuttuvan nopeammin kuin mitä tutkijat ovat osanneet ennustaa.

– Meriveden pintalämpötilat ovat Karanmerellä ja Barenstinmerellä paljon tavanomaista lämpimämmät. Siksi meriveden on vaikea jäätyä.

– Kun on laajoja, avoimia vesialueita, se myös nostaa ilman lämpötilaa, joka on ollut jopa 10 - 15 astetta lämpimämpää. Puoli vuotta sitten jäät lähtivät poikkeuksellisen aikaisin. Tämä tuotti lisää avovettä, johon auringon lämpö saattoi imeytyä ja siksi arktinen alue on lämpimämpi tänä vuonna, hän selittää.

Tonboe on huolissaan kehityksestä, koska sillä on vaikutusta myös tulevaan säätilaan. Napa-alueen jää tavanomaisesti laajenee talvea kohti ja keväällä alkaa lämmön vaikutuksesta supistua. Pohjoisen alueen jääala on supistunut viimeisten 25 vuoden aikana jopa 30 prosenttia, kertoo Yhdysvaltain lumen- ja jääntutkimuskeskus NSIDC.

Marraskuun loppu on ajankohta, jolloin jääalan tulisi kasvaa nopeasti. Näin ei kuitenkaan kaikkialla ole käynyt, mikä hämmästyttää tutkijoita.

– Vuosi on ollut hullu! Huippuvuorilla ei ole vielä jäätä. Muutaman viime päivän aikana jääala on Beringinmerellä jopa supistunut. Hyvin lämmintä ilmaa on virrannut etelästä arktiselle alueelle ja se on painanut jäätä pohjoisemmas, kertoo Lontoo University Collegen professori  Julienne Stroeve.

Suosittelemme