Whim-liikkumissovellus julkaistiin Helsingin seudulla lokakuussa. Toistaiseksi sitä käyttää vasta rajattu testiryhmä, sillä loppuvuoden aikana sovellukseen tulee vielä uusia ominaisuuksia.
249 eurolla kuukaudessa testaaja voi liikkua rajoituksetta HSL:n sisäisillä busseilla, metroilla, junilla ja rautiovaunuilla. Lisäksi hän saa 5 000 "whim-pistettä". Niillä voi esimerkiksi ajaa kahdeksan noin kymmenen kilometrin taksimatkaa ja vuokrata auton kahdeksi päiväksi.
Jos mielii lähteä mökille pitkäksi viikonlopuksi, samalla pistemäärällä voi vuokrata auton neljäksi päiväksi ja jättää väliin osan taksimatkoista.
– Yksi mitä me haluamme tarjota, on aito vaihtoehto auton omistamiselle tai vaikkapa kakkosauton tilalle, Kaj Pyyhtiä Maas Globalista kertoo.
Hän vertaa sovelluksen pistemallia mobiilioperaattoreiden puhe- ja tekstaripaketteihin.
HSL ja Whim-sovelluksen kehittäjä Maas Global sopivat yhteistyöstä marraskuun 15. päivä. HSL:stä tuli näin maailman ensimmäinen mukaan lähtenyt pääkaupunkiseudun joukkoliikennetoimija.
Kyseessä on HSL:n ensimmäinen kaupallisen toimijan kanssa tehty sopimus matkaketjuyhteistyöstä. Kokemusten pohjalta se harkitsee yhteistyötä muiden yritysten kanssa.
– Toivottavasti uudet palvelut tavoittavat erityisesti niitä autoilijoita, joita pelkkä joukkoliikenne ei ole onnistunut houkuttelemaan pois ratin takaa, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa tiedotteessa.
Maailmanlaajuinen muutostrendi
Maas tulee englannin kielen sanoista "mobility as a service"– suomeksi siis liikkuminen palveluna.
– Liikkuminen palveluna tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kaikki mahdolliset liikennemuodot ja -palvelut ovat saatavilla yhdestä paikasta. Meidän tapauksessa se on mobiiliapplikaatio, Pyyhtiä selittää.
Maas Global ei itse operoi liikenteessä, vaan on hankkinut palveluunsa kumppaneita. Pyyhtiän mukaan palvelu tuo mukanaan valinnanvapauden ja helppouden, ehkä myös kustannussäästöjä.
Kyseessä on maailmanlaajuinen muutostrendi, vahvistaa Liikenneviraston kehityspäällikkö Asta Tuominen.
– Suomi on tässä edelläkävijä. Ajattelu on täältä lähtöisin ja poliittinen tahtotila asian edistämiseen on täällä myös pisimmällä maailmassa. Toki palveluja on muuallakin maailmassa, mutta ei näin laajoja ja kokonaisvaltaisia.
Liikennevirastoa uusi liikkumismuoto kiinnostaa ennen kaikkea kestävän liikkumisen näkökulmasta.
Kuluttajalle esimerkiksi Whim-paketin hintaei välttämättä ole vielä erityisen houkutteleva. Tuominen muistuttaa, että nyt eletään vasta alkuvaihetta. Whim on rakennettu nykyiseen liikenteen ekosysteemiin, mutta yleistyessään palvelumalli voi mullistaa koko perusliikenteen järjestämisen.
– Kun palveluja, valikoimaa ja käyttäjiä tulee enemmän, nähdään, mihin hinta asettuu.
Tuominen ennustaa, että Whim saa kilpailijoita pian. Kiinnostava on esimerkiksi Tuup Oy, johon Onnibussin perustaja Pekka Möttö siirtyi hiljan.
Pitäjänmäestä Kreuzbergiin napin painalluksella
Whim lanseerataan ensi vuoden alussa kaikelle kansalle. Suunnitelmissa on myös laajeta pian kansainvälisille markkinoille.
Pyyhtiä on juuri palannut Englannista. Yhtiökumppani puolestaan on lentänyt Berliiniin.
Neuvotteluja käydään parhaillaan noin 20 kaupunkiseudun kanssa.
– Englanti näyttää aika vahvalta, mutta niin näyttää moni muukin paikka. Vuoden alussa varmasti kuullaan lisää.
Visioissa siis on, että Pitäjänmäestä kohti Kreuzbergia voisi yhdellä napinpainalluksella saada koko matkan ja palvelut?
– Koko matkan, mukaan lukien lennot, Pyyhtiä lupaa.